Název klame! Holandský řízek, to je český vynález. Oblíbené jídlo hospůdek a výletních restaurací čeká, až ho zkusíte uvařit. Nešetřete na kvalitních ingrediencích. Základem je dobré maso, ideálně namíchejte bůček s libovou kýtou v poměru 1 : 1. Ze sýrů zvolte eidam nebo goudu, právě po sýru holandského typu je tento pokrm nazvaný. Nezapomeňte ani na vhodný tuk, na kterém řízek osmažíte. Sáhněte po pravém sádle od místního řezníka, co svou práci nešidí.
Řízek | |
vepřové maso (bůček a libovější kýta) | 400 g |
mléko | cca 2 lžíce |
sýr holandského typu (eidam, gouda) | 100 g |
vejce | 1 |
petrželová nať | 1 hrst |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
sádlo na smažení | |
kyselé okurky k podávání | |
Trojobal | |
hladká mouka | 150 g |
vejce | 1–2 |
strouhanka | 150 g |
Kaše | |
brambory | 800 g |
mléko | cca 150 ml |
máslo | 50 g |
sůl |
Maso umeleme najemno, přidáme mléko a prohněteme dohladka, až se maso spojí. Nastrouháme k němu nahrubo sýr, osolíme, opepříme, přidáme vejce a najemno nasekanou petrželovou nať. Znovu promícháme a hněteme, dokud nevznikne jednolitá hmota. Masovou směs zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme na 30 minut do lednice.
Mezitím oloupeme brambory, rozkrájíme je na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
Z vychlazené masové směsi vytvarujeme 8 stejně velkých bochánků. Obalíme je v trojobalu – nejprve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
V hrnci rozehřejeme 2cm vrstvu sádla, ztlumíme plamen na vyšší střední teplotu a obalené řízky smažíme dozlatova, zhruba 7 minut z každé strany.
Uvařené brambory slijeme. Mléko ohřejeme. Brambory rozmačkáme šťouchadlem najemno. Přiléváme mléko a rozmačkáváme je, až vznikne hladká kaše. Mlékem doladíme správnou konzistenci kaše. Na závěr vmícháme máslo a podáváme s holandským řízkem a kyselou okurkou.