Malé porce masové kořeněné směsi zabalené do špenátových listů na první pohled opravdu připomínají zelené žabičky. Není to ale francouzský recept, jak by se na první dobrou mohlo zdát. Rosničky jsou původem z rakousko-uherské kuchyně. Balení mletého masa do listů není těžké. V receptu jsou uvedeny špenátové listy, hravě je ale můžete nahradit tím, co zrovna máte k dispozici, třeba mangoldem nebo listy řepy. Maso lze balit jak do spařených, tak čerstvých listů. Uvidíte, že v každém případě se po rosničkách jen zapráší...
housky (den staré) | 6 |
mléko | 150 ml |
cibule | 1 |
petržel (hladkolisté nebo kudrnky) | malý svazek |
máslo | 2 lžíce |
čerstvý listový špenát | 25 špenátových listů |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
vejce | 2 |
mleté maso | 150 g |
strouhaný muškátový oříšek | špetka |
hovězí vývar | 300 ml |
máslo na vymazání hrnce |
Housky nakrájíme na malé kostičky, zalijeme je v misce mlékem a necháme 20 minut odstát.
Cibuli a petrželku nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo a cibuli na něm opečeme. Jakmile cibule zesklovatí, vsypeme k ní petrželku a ještě minutu opékáme.
Špenátové listy zbavíme stonků, poté listy opereme pod tekoucí vodou a vložíme je do vroucí osolené vody asi na 5 minut, musí trochu změknout. Poté je scedíme a přelijeme přes ně studenou vodu – přestanou se tak vařit a ponechají si svěží zelenou barvu. Listy rozprostřeme na vlhkou utěrku. Pokud máme pár menších listů, můžeme na sebe položit listy dva.
Namočené housky dobře vymačkáme a promícháme s mletým masem, opečenou cibulí a prošlehanými vejci s petrželkou. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Masovou směs pořádně promícháme.
Na každý list špenátu dáme lžíci masové směsi. List zabalíme tak, aby náplň nikde nevypadávala, balíček lehce stlačíme.
Hrnec vymažeme máslem, vyskládáme do něj naplněné listy, pěkně těsně vedle sebe. Přilijeme tolik vývaru, aby byly balíčky téměř celé ponořené. Přiklopíme pokličkou, snížíme teplotu a dusíme 15 minut doměkka.