„Furt králíka, každej den máme králíka. Ani Pinďa to už nežere. Viď, Pinďo, že už taky nechceš králíka?“ Tak tuhle hlášku zná snad každý! Štěstí, že těch receptů a způsobů, jak skvěle připravit králíka, je tolik... Králík se při pečení hodně vysouší, proto se často používá slanina, která zaručí, že maso zůstane krásně šťavnaté.
olivový olej | 4 lžíce |
velká cibule | 1 |
česnek | 2 palice |
hladká mouka | 5 lžic |
sůl | |
pepř čtyř barev | |
hořčičné semínko rozmixované na prach | 2 lžičky |
králík | 1 |
slanina | 4 plátky |
hrubozrnná hořčice | 4 lžíce |
med | 2 lžíce |
mletá skořice | 1 lžička |
tymián | podle chuti |
šalvěj | podle chuti |
hladkolistá petržel | podle chuti |
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Králíka omyjeme a osušíme. Smícháme mouku s ½ lžičky soli, ½ lžičky pepře a s hořčičným prachem. Králíka v této směsi důkladně obalíme a v pánvi na 2 lžících olivového oleje ho opečeme dozlatova.
Poté králíka obalíme ve slanině a vložíme do pekáče, zastříkneme zbylým olivovým olejem, přidáme také cibuli rozkrojenou na osminky a česnek, který stačí jen rozpůlit. Pečeme v předehřáté troubě.
Mezitím v misce smícháme hořčici s medem a skořicí.
Zhruba po 45 minutách touto marinádou maso důkladně potřeme ze všech stran a obložíme ho bylinkami. Králíka pečeme ještě dalších 20–30 minut, dokud není jeho maso měkké a křehké.
Pečeného králíka můžeme servírovat například s bramborovou kaší nebo s bílým pečivem.