Podzimní salát s mladým špenátem, hruškami, slaninou a sýrem feta

Podzimní salát s mladým špenátem, hruškami, slaninou a sýrem feta

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 1 hodina

Když se listy stromů zbarví do teplých odstínů a krajinu zalije mlha, jako mávnutím proutku přestaneme mít chuť na letní saláty. To však neznamená, že musíme na půl roku ze svého jídelníčku odložit lehké zdravé pokrmy. I salát může být sytý a při obědě vás zvládne příjemně zahřát. Připravte si podzimní salát, díky kterému si užijete čerstvé sezónní suroviny. Hrušky, vlašské ořechy, kvalitní slanina a vynikající sýr feta… Zní vám to jako symfonie? Pusťme se do toho!

INGREDIENCE

Salát
jablečný cider / mošt 200 ml
hrušky - menší zralé, ale tvrdší 2
kvalitní slanina 4 plátky
listy mladého špenátu 2 hrsti
sýr feta, rozdrobený 50 g
vlašské ořechy pár

Marináda
nadrobno nasekaná šalotka 1
šťáva z citronu ½
rozpuštěné máslo 50 g
třtinový cukr 1 lžička
sůl
čerstvě mletý pepř

PŘÍPRAVA RECEPTU

Do rendlíku nalijeme jablečný cider nebo mošt a zhruba 30 minut ho necháme vařit na mírném plameni. Až vznikne hustý sirup, stáhneme rendlík z plotny.  

Mezitím oloupeme hrušky, rozkrojíme je na poloviny, zbavíme jádřince a vložíme do větší mísy. Z šalotky, citronové šťávy, másla, cukru, soli a pepře vyšleháme marinádu. 

Hrušky řeznou stranou poklademe do rozehřáté pánve, zalijeme marinádou a pomalu pečeme, dokud nezměknou. Na závěr v pánvi nasucho opečeme plátky slaniny dozlatova.  

Servírujeme na talíři vyloženém mladým špenátem, na který položíme upečené hrušky a slaninu. Vše posypeme rozdrobeným sýrem feta a zakápneme sirupem ze cideru nebo moštu (zbylý sirup si můžeme nechat na jiný salát).  

Podáváme s křupavým toustem jako menší hlavní jídlo nebo předkrm.