Když se listy stromů zbarví do teplých odstínů a krajinu zalije mlha, jako mávnutím proutku přestaneme mít chuť na letní saláty. To však neznamená, že musíme na půl roku ze svého jídelníčku odložit lehké zdravé pokrmy. I salát může být sytý a při obědě vás zvládne příjemně zahřát. Připravte si podzimní salát, díky kterému si užijete čerstvé sezónní suroviny. Hrušky, vlašské ořechy, kvalitní slanina a vynikající sýr feta… Zní vám to jako symfonie? Pusťme se do toho!
| Salát | |
| jablečný cider / mošt | 200 ml |
| hrušky - menší zralé, ale tvrdší | 2 |
| kvalitní slanina | 4 plátky |
| listy mladého špenátu | 2 hrsti |
| sýr feta, rozdrobený | 50 g |
| vlašské ořechy | pár |
| Marináda | |
| nadrobno nasekaná šalotka | 1 |
| šťáva z citronu | ½ |
| rozpuštěné máslo | 50 g |
| třtinový cukr | 1 lžička |
| sůl | |
| čerstvě mletý pepř |
Do rendlíku nalijeme jablečný cider nebo mošt a zhruba 30 minut ho necháme vařit na mírném plameni. Až vznikne hustý sirup, stáhneme rendlík z plotny.
Mezitím oloupeme hrušky, rozkrojíme je na poloviny, zbavíme jádřince a vložíme do větší mísy. Z šalotky, citronové šťávy, másla, cukru, soli a pepře vyšleháme marinádu.
Hrušky řeznou stranou poklademe do rozehřáté pánve, zalijeme marinádou a pomalu pečeme, dokud nezměknou. Na závěr v pánvi nasucho opečeme plátky slaniny dozlatova.
Servírujeme na talíři vyloženém mladým špenátem, na který položíme upečené hrušky a slaninu. Vše posypeme rozdrobeným sýrem feta a zakápneme sirupem ze cideru nebo moštu (zbylý sirup si můžeme nechat na jiný salát).
Podáváme s křupavým toustem jako menší hlavní jídlo nebo předkrm.