Naklíčený opečený hrách je nejtradičnější postní pokrm. V dřívějších dobách běžně pučálku prodávaly v ulicích Prahy takzvané báby pučálnice. Připravovaly ji přímo na ulici – na slano i s cukrem. Zajímavostí je, že klíčky se před smažením odlamovaly a používaly do polévek jako náhražka čerstvé zeleniny v době končící zimy. Naši předkové si opravdu uměli poradit!
Suchý hrách (nepůlený) přebereme, zbavíme nečistot, půlek a svraštělých kuliček, propereme ve studené vodě, vsypeme do sklenice, zalijeme do dvojnásobné výšky studenou vodou a necháme 24 hodin stát.
Slijeme přebytečnou vodu, kterou hrách nevsákl, propláchneme hrách ve studené vodě, vsypeme do sklenice, zakryjeme plátýnkem a necháme stát dalších 24 hodin.
Další den hrách opět propláchneme a ještě jeden den necháme venku.
Naklíčený hrách propláchneme. V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme na něj hrách a opékáme ho zhruba 3–5 minut, až bude křupat. Osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou, promícháme a podáváme.
Tip: Kdo by chtěl držet přísnější půst, máslo samozřejmě vynechá.