Vepřové koleno s vejmrdou

Vepřové koleno s vejmrdou

Vepřové koleno s vejmrdou Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 150 minut

Pečené vepřové koleno s poctivou kůrčičkou je tradiční dobrota podávaná s křenem a plátkem chleba, po které si prsty olizují nejen Češi, ale i Němci, Rakušané a Poláci. Dobré jídlo zkrátka spojuje, s naším pivem ještě o trochu víc. Křenová vejmrda k pečenému masu neodmyslitelně patří a umí příjemně protáhnout dutiny. Křen podporuje trávení i chuť k jídlu a oplývá vitamínem C.

INGREDIENCE

Maso
vepřové koleno 2
sůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka
česnek 1 palice
cibule 3 ks
pivo 300 ml
čerstvý chléb k podávání

Vejmrda
křen 1 ks
jablko 1–2
citronová šťáva pár kapek
ocet 1 lžička (dle chuti)
krupicový cukr 1 lžička (dle chuti)

PŘÍPRAVA RECEPTU

Vepřová kolena prohlédneme a zbavíme štětin, pokud nějaké najdeme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem kosti. Osolíme a opepříme. Polovinu stroužků česneku nadrtíme a potřeme jimi kolena. Oloupeme cibuli a zbylý česnek, nakrájíme na plátky, kterými vyskládáme dno pekáče. Přidáme kolena a zalijeme pivem. Pekáč zakryjeme alobalem či poklicí a necháme do druhého dne v chladu marinovat.  

Druhý den předehřejeme troubu na 160 °C. Maso pečeme zakryté 2 hodiny, otáčíme ho a přeléváme výpekem, dokud nezačne vonět, zlátnout a odpadávat od kosti.  

Když tušíme, že bude maso brzy hotové, připravíme si vejmrdu. Očistíme křen a oloupeme jablka, která zbavíme jádřinců. Křen i jablka nastrouháme do hlubokého talíře, zakápneme citronovou šťávou, promícháme a dochutíme octem a cukrem.  

Čerstvou vejmrdu servírujeme s pečenými koleny a chlebem.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít