Pečené vepřové koleno s poctivou kůrčičkou je tradiční dobrota podávaná s křenem a plátkem chleba, po které si prsty olizují nejen Češi, ale i Němci, Rakušané a Poláci. Dobré jídlo zkrátka spojuje, s naším pivem ještě o trochu víc. Křenová vejmrda k pečenému masu neodmyslitelně patří a umí příjemně protáhnout dutiny. Křen podporuje trávení i chuť k jídlu a oplývá vitamínem C.
Maso | |
vepřové koleno | 2 |
sůl | špetka |
čerstvě mletý pepř | špetka |
česnek | 1 palice |
cibule | 3 ks |
pivo | 300 ml |
čerstvý chléb k podávání | |
Vejmrda | |
křen | 1 ks |
jablko | 1–2 |
citronová šťáva | pár kapek |
ocet | 1 lžička (dle chuti) |
krupicový cukr | 1 lžička (dle chuti) |
Vepřová kolena prohlédneme a zbavíme štětin, pokud nějaké najdeme. Ostrým nožem nařízneme kůži kolem kosti. Osolíme a opepříme. Polovinu stroužků česneku nadrtíme a potřeme jimi kolena. Oloupeme cibuli a zbylý česnek, nakrájíme na plátky, kterými vyskládáme dno pekáče. Přidáme kolena a zalijeme pivem. Pekáč zakryjeme alobalem či poklicí a necháme do druhého dne v chladu marinovat.
Druhý den předehřejeme troubu na 160 °C. Maso pečeme zakryté 2 hodiny, otáčíme ho a přeléváme výpekem, dokud nezačne vonět, zlátnout a odpadávat od kosti.
Když tušíme, že bude maso brzy hotové, připravíme si vejmrdu. Očistíme křen a oloupeme jablka, která zbavíme jádřinců. Křen i jablka nastrouháme do hlubokého talíře, zakápneme citronovou šťávou, promícháme a dochutíme octem a cukrem.
Čerstvou vejmrdu servírujeme s pečenými koleny a chlebem.