Cesmína paraguayská pochází z Jižní Ameriky. Po celém světě se používá jako energetizující nápoj s velkým obsahem kofeinu. Běžně se maté podává horké hlavně po ránu a v chladnějších dnech. Studená verze vás osvěží během horkých dnů. Yerba maté povzbuzuje mozkovou činnost, působí proti špatné náladě, čistí krev, stimuluje činnost srdce, tlumí nervové bolesti a chuť k jídlu.
drcené lístky yerba maté | 1 lžíce |
filtrovaná studená voda | 250 ml |
sušená citronová kůra | |
sušená pomerančová kůra | |
sirup, med, ovocný džus, mražené, čerstvé ovoce | dochucení |
led k podávání |
Do uzavíratelné sklenice nasypeme lístky yerba maté, sušenou citronovou a pomerančovou kůru a zalijeme je vodou. Sklenici uzavřete a protřepeme. Necháme v lednici macerovat přes noc.
Druhý den nálev přecedíme a dochutíme sirupem, medem, džusem či ovocem. Nápoj podáváme s ledem.