Připravte si zdravé mlsání na grilovačku! Avokádo obsahuje kvalitní tuky, vlákninu, působí jako antioxidant, je skvělým zdrojem draslíku. Ale hlavně skvěle chutná. Nepatří do lednice, méně zralé plody nechte dozrát v míse s jablky při pokojové teplotě. Guacamole je jednoduchá pomazánka právě z avokáda plná hravých chutí. Pochází od Aztéků z Mexika, ale dnes je již populární všude ve světě. V kombinaci s pečivem nebo tortillovými chipsy dobře zasytí.
avokádo | 2 |
jarní cibulka | 2 |
limeta | 1 |
čerstvý koriandr | 1 hrst |
chilli kousky | špetka |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
čerstvé pečivo k podávání |
Avokádo oloupeme, rozkrojíme ho napůl a nožem opatrně odstraníme pecku. Dužinu vložíme do mixéru nebo hmoždíře. Z jarních cibulek odkrojíme zelené části a ponecháme je na ozdobu, bílou část nadrobno nakrájíme k avokádu. K avokádu přistrouháme limetovou kůru. Osolíme a opepříme dle chuti.
Všechny suroviny v mixéru rozmixujeme (nebo v hmoždíři rozmačkáme) na pastu. Vmícháme špetku chilli a dochutíme limetovou šťávou.
Pomazánku přendáme do vhodné misky. Koriandr nasekáme nahrubo a avokádové guacamole jím ozdobíme, podle chuti též můžeme přisypat nadrobno nasekanou zelenou část jarní cibulky. Podáváme s pečivem.
Tip: Krásně zelenou barvu si guacamole zachová, když ho rozmixujeme s povoleným mraženým hráškem.