Pastinák svým vzhledem připomíná obří petržel. Chutná velmi podobně, v kuchyni tak má obdobné využití. Tyto hranolky jsou zdravější verzí klasických smažených hranolek z brambor. Jsou jednoduché a rychlé na přípravu, bylinky jim dodají ty správné grády. Tohle zobání se jí samo – zmizí, ani nebudete vědět jak.
středně velké pastináky | 4 |
olivový olej | 4–6 lžic |
šťáva z citronu | 1/2 |
mletý koriandr | 1 lžička |
nasekaná hladkolistá petržel | 1 hrst |
Troubu předehřejeme na 200 °C, gril
rozpálíme.
Pastinák
omyjeme a pečlivě oloupeme. Nakrájíme ho na hranolky – měly by být stejně
velké, aby se rovnoměrně propekly.
Ve velké
míse promícháme olej s citronovou šťávou a koriandrem a obalíme v něm hranolky.
Plech vyložíme pečicím papírem a hranolky na něj vyskládáme.
Pastinákové hranolky opékáme zhruba 15 minut dozlatova a dokřupava. Poté je vyjmeme z trouby či sundáme z grilu, necháme mírně zchladnout, posypeme čerstvou nasekanou petrželkou. Podle chuti ještě zakápneme olivovým olejem.