Pastinákové hranolky

Pastinákové hranolky

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 30 minut + pečení 15 minut

Pastinák svým vzhledem připomíná obří petržel. Chutná velmi podobně, v kuchyni tak má obdobné využití. Tyto hranolky jsou zdravější verzí klasických smažených hranolek z brambor. Jsou jednoduché a rychlé na přípravu, bylinky jim dodají ty správné grády. Tohle zobání se jí samo – zmizí, ani nebudete vědět jak.

INGREDIENCE

středně velké pastináky 4
olivový olej 4–6 lžic
šťáva z citronu 1/2
mletý koriandr 1 lžička
nasekaná hladkolistá petržel 1 hrst

PŘÍPRAVA RECEPTU

Troubu předehřejeme na 200 °C, gril rozpálíme.

Pastinák omyjeme a pečlivě oloupeme. Nakrájíme ho na hranolky – měly by být stejně velké, aby se rovnoměrně propekly.

Ve velké míse promícháme olej s citronovou šťávou a koriandrem a obalíme v něm hranolky. Plech vyložíme pečicím papírem a hranolky na něj vyskládáme.

Pastinákové hranolky opékáme zhruba 15 minut dozlatova a dokřupava. Poté je vyjmeme z trouby či sundáme z grilu, necháme mírně zchladnout, posypeme čerstvou nasekanou petrželkou. Podle chuti ještě zakápneme olivovým olejem.