Kulich

Kulich

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Střední Příprava 185 minut

Kulich je východní obměna našeho velikonočního mazance. Pochází z Ruska, ale peče se i na Ukrajině, v Bělorusku nebo Srbsku či Gruzii. Pro pečení se užívají úzké vysoké formy. Těsto by mělo překynout, a vytvořit tak jakousi čepici – kulich. Dezertní pečivo je navrchu občas ozdobeno písmeny XB, což v překladu znamená zkratku „Kristus vstal z mrtvých“. Kulich je tradičně předáván k posvěcení knězům po mši velikonoční. Zajímavý je tradiční způsob konzumace kulichu – nejprve se odřízne vrchní čepec a ze zbytku pečiva se pak postupně odřezávají plátky. Aby kulich nevyschl, vždy se přiklopí čepcem.

INGREDIENCE

Těsto
droždí sušené pekařské 1 sáček
teplá voda 1/4 hrnku
cukr 1/4 hrnku + 0,5 hrnku
vlažné mléko 0,5 hrnku
polohrubá mouka 1 hrnek + 3,5 hrnku
rozehřáté máslo 100 g
žloutky 8
bílky 2
vanilkový lusk 0,5
mletý kardamom 2 čajové lžičky
sůl 0,5 čajové lžičky
rozinky 1 hrst
loupané mandle 1 hrst
nastrouhaná kůra z citronu 1

Poleva
moučkový cukr 1 hrnek
jemný škrob 1 čajová lžička
citronová šťáva 4 čajové lžičky
teplá voda 5–6 čajových lžiček

PŘÍPRAVA RECEPTU

Ve velké míse smícháme 1/4 hrnku cukru s mlékem a droždím, mícháme dokud se droždí nerozpustí. Poté do mísy přisypeme 1 hrnek polohrubé mouky a vše spolu dobře promícháme. Směs přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě, kvásek se tak nastartuje.

Mezitím v jiné míse utřeme máslo se zbylým cukrem a žloutky. Přidáme vzešlý kvásek, zbylou mouku, vanilku a kardamon. Směs osolíme a vypracujeme těsto, do kterého nakonec přidáme ještě rozinky, mandle a nastrouhanou citronovou kůru. V menší misce vyšleháme sníh z bílků a opatrně ho zapracujeme do těsta. Zadělané těsto dáme odpočinout, mísu přikryjeme čistou utěrkou nebo folií, aby těsto neoschlo. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem, trvá to asi hodinu.

Vymažeme formu na kulich (vysoký úzký hrnec nebo třeba větší plechovku).

Vykynuté těsto ještě znovu prohněteme, poté ho vložíme do formy, opět přikryjeme folií a počkáme, až dokyne k okraji formy.

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kulich pečeme 10 minut zprudka, pak snížíme teplotu na 180 °C  a pečeme dalších 40 minut.

Během doby, co se kulich peče, si připravíme cukrovou polevu. Smícháme cukr, škrob a citronovou šťávu s teplou vodou. Vodu přidáváme velmi opatrně. Směs nesmí být ani řídká ani tuhá, potřebujeme, aby se pomalu roztekla po kulichu a dobře zaschnula. Do polevy můžeme přidat i trošku mandlové esence. Kulich je také možné zdobit třeba cukrářskou barevnou rýží.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít