Ještě za první republiky se pečené kuře objevovalo jen v luxusních restauracích, občas v neděli v měšťanských domácnostech a na stole šlechty. Teď by se dalo říct, že kuře je víkendová klasika, kterou připravuje většina domácností. Každý peče kuře svým oblíbeným způsobem a podává ho s jinou přílohou. Všichni se ale shodnou, že nejdůležitější je kůrčička. Recept plný bylin přímo vybízí, abyste si tohle kuřátko na jaře připravili!
kuře | 1 |
estragon | 2 snítky |
rozmarýn | 1 hrst |
máslo | 4 lžíce |
namíchané sušené bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj) | 2 lžíce |
česnek | 1–2 palice |
rostlinný olej | 2 lžíce |
nadrobno nasekaná pažitka | 2 lžíce |
sůl | 1 lžíce |
citron |
Troubu předehřejeme na 220 °C. Kuře omyjeme, osušíme, opatrně nařízneme kůži u krku a vložíme pod ní snítky estragonu a pár snítek rozmarýnu. Břišní dutinu vymažeme 1 lžící másla, osolíme, naplníme sušenými bylinkami a kuře položíme prsíčky nahoru do hlubšího pekáče. Osolíme ho a obložíme stroužky česneku. Pekáč s kuřetem vložíme do předehřáté trouby.
Zbylé máslo rozehřejeme a smícháme s olejem. Jakmile kuře začne zlátnout, potřeme ho máslem s olejem a otočíme tak, aby se opeklo ze všech stran. Zhruba po 15 minutách ztlumíme teplotu v troubě na 175 °C a každých 10 minut kuře potřeme máslem s olejem. Po dalších 30–45 minutách kuře otočíme a opět potřeme. Pokud už nemáme máslo s olejem, pomašlujeme ho vypečenou šťávou. Pečeme dozlatova a doměkka, ještě zhruba 30 minut. Na posledních 5–10 minut ho opět otočíme prsíčky nahoru a necháme dopéct. Tak bude kuře krásně pečené ze všech stran, křupavé a zároveň měkké a šťavnaté.
Kuře vyndáme z trouby a necháme ho 5–10 minut odpočinout pod alobalem, aby se šťávy v kuřeti vsákly zpět do masa. Naporcujeme a podáváme posypané pažitkou a pokapané citronem.
Tip: Pečené bylinkové kuře chutná nejlépe s vařenými bramborami sypanými pažitkou (uvařit je můžeme se snítkou libečku), s pečenou kořenovou zeleninou nebo slanými palačinkami nakrájenými na široké nudle.