Uvařit a rozmixovat zeleninu je to nejjednodušší, co můžete v kuchyni provést. A jakého se dočkáte aplausu! Sezóna medvědího česneku začíná časně na jaře v období Velikonoc. V kombinaci se špenátem a muškátovým oříškem vyzkoulíte skvělou, zdravou a výtečnou jarní polévku. Přidejte medvědí česnek do polévky až těsně před rozmixováním, zachová si tak nejvíce prospěšných látek i krásnou barvu.
| špenát | 500 g |
| medvědí česnek | 2 hrsti |
| menší pórek | 1 |
| česnek | 3 stroužky |
| máslo | 3 lžíce |
| šťáva z citronu | ½ |
| zeleninový vývar | 1 l |
| brambory | 3 |
| strouhaný muškátový oříšek | ¼ lžičky |
| mandle | 50 g |
| smetana na vaření | 200 ml |
| parmazán | 30 g |
| extra panenský olivový olej | 2 lžíce |
Špenátové listy a medvědí česnek opereme a necháme okapat v cedníku. Pórek pečlivě očistíme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme pórek, česnek a opékáme zhruba 3 minuty dozlatova. Přidáme špenát, promícháme a dusíme, až lehce změkne a zavadne. Zastříkneme citronovou šťávou, promícháme a zalijeme vývarem. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a vložíme do polévky. Přidáme muškátový oříšek a vaříme do změknutí brambor, zhruba 20 minut.
Na posledních 5 minut vložíme do polévky medvědí česnek. Mandle opražíme na suché pánvičce, až se rozvoní a mírně zezlátnou. Polévku rozmixujeme dohladka, poté do ní vmícháme smetanu. Ozdobíme mandlemi, strouhaným parmazánem a olivovým olejem.