Špenátová polévka s medvědím česnekem

Špenátová polévka s medvědím česnekem

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 45 minut

Uvařit a rozmixovat zeleninu je to nejjednodušší, co můžete v kuchyni provést. A jakého se dočkáte aplausu! Sezóna medvědího česneku začíná časně na jaře v období Velikonoc. V kombinaci se špenátem a muškátovým oříškem vyzkoulíte skvělou, zdravou a výtečnou jarní polévku. Přidejte medvědí česnek do polévky až těsně před rozmixováním, zachová si tak nejvíce prospěšných látek i krásnou barvu.

INGREDIENCE

špenát 500 g
medvědí česnek 2 hrsti
menší pórek 1
česnek 3 stroužky
máslo 3 lžíce
šťáva z citronu ½
zeleninový vývar 1 l
brambory 3
strouhaný muškátový oříšek ¼ lžičky
mandle 50 g
smetana na vaření 200 ml
parmazán 30 g
extra panenský olivový olej 2 lžíce

PŘÍPRAVA RECEPTU

Špenátové listy a medvědí česnek opereme a necháme okapat v cedníku. Pórek pečlivě očistíme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.  

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme pórek, česnek a opékáme zhruba 3 minuty dozlatova. Přidáme špenát, promícháme a dusíme, až lehce změkne a zavadne. Zastříkneme citronovou šťávou, promícháme a zalijeme vývarem. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a vložíme do polévky. Přidáme muškátový oříšek a vaříme do změknutí brambor, zhruba 20 minut.  

Na posledních 5 minut vložíme do polévky medvědí česnek. Mandle opražíme na suché pánvičce, až se rozvoní a mírně zezlátnou. Polévku rozmixujeme dohladka, poté do ní vmícháme smetanu. Ozdobíme mandlemi, strouhaným parmazánem a olivovým olejem.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít