Tradiční švestková povidla

Tradiční švestková povidla

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava

Švestková povidla jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Dříve byla naše krajina švestkových stromů plná a naši předkové je doslova vysazovali, kam se dalo. Když se ovocný strom na podzim zbarví do fialova, kdekoho mohou popadnout mrákoty, co s bohatou úrodou provede. Odpovědí jsou úžasné švestkové koláče, kompoty, džem, mošt a samozřejmě pověstná povidla. Ta se nevyrábí z ničeho jiného než ze švestek! Pravda, jejich výroba trvá dlouho, ale stojí za to.

INGREDIENCE

vyzrálé švestky (můžou být padané, ne však nahnilé) 2 kg
krystalový cukr dle chuti
mletá skořice 1 lžička
hřebíček celý 3
badyán celý 1

PŘÍPRAVA RECEPTU

Připravíme si sladké švestky. Pokud se dobře oddělují od pecky, vyjmeme ji a švestky začneme vařit v hrnci se silným dnem. Přisypeme skořici, hřebíček a badyán. Pokud švestky nejdou od pecky oddělit, povaříme je doměkka ve vlastní šťávě a poté je propasírujeme. Povaření švestek s peckami dodá povidlům jadernou vůni i chuť. 

Propasírovanou hmotu vrátíme do hrnce. Švestky vaříme na středním stupni, stále je mícháme. Pokud se povidla připálí, budou hořká. Hlídáme si také, aby nás horká povidla, která v hrnci bublají a občas vystříknou ven, neopařila. Pokud máme větší množství ovoce, můžeme ho do hrnce přidávát postupně. Vždy počkáme, až část ovoce zhoustne, poté přidáme další část.  

V základním receptu na povidla se nepočítá s cukrem. Rozvařené zralé švestky by měly být samy o sobě dostatečně sladké. Pokud však pracujeme se švestkami, které nejsou dokonale zralé, můžeme povidla dosladit podle chuti. Na 1 kg přidáváme maximálně 200 g cukru. Cukr přisypáváme do povidel až na konci, necháme ho dobře rozpustit. 

Při tomto množství švestek by měla být povidla hotová asi po 2 hodinách vaření. Měla by být lesklá, velmi tmavá až černá, tuhá. Pokud u hotových povidel vytvoříme v hmotě vařečkou rýhu a ta se nezavírá, povidla jsou hotová.  

Ještě horká povidla nalijeme do předem připravených vymytých a vysušených sklenic a zavíčkujeme. Můžeme je také zavařit.