Velikonoční miminka

Velikonoční miminka

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 45 minut + kynutí 2 hodiny + pečení 25 minut

Kynuté těsto spletené do tvaru malé vánočky s barevným vajíčkem připomínající hlavičku pékávaly hospodyně o Velikonocích jako výslužku pro děvečky. Ty zase svým milým zdobily červená vejce a skrze složitost ornamentů či dekorací prezentovaly veřejně svou lásku a oddanost. Tato velikonoční miminka dávají tušit, že to se svou láskou myslíte vážně a očekáváte posun vztahu dál. Ale miminka si můžete upéct, i když jste šťastně vdaná (či ženatý) a dětí máte dostatek, tyhle slaďoušky v povijanu si zamilují všichni.

INGREDIENCE

Těsto
čerstvé droždí 42 g (1 kostka)
vlažné mléko 250 ml
krupicový cukr 80 g
máslo 100 g
sůl špetka
hladká mouka 500 g
mletá vanilka 1 lžička
vejce 2
marcipán 150 g
sušená pomerančová kůra 1 lžička
mouka na pomoučení

Vejce
vejce 10–12
voda 1 l
ocet 50 ml
kurkuma 1 lžíce

PŘÍPRAVA RECEPTU

Nejdříve si připravíme vejce. Vložíme je opatrně do vroucí vody a vaříme 7 minut. V jiném rendlíku zahřejeme kurkumu s trochou vody, vlijeme ocet a necháme vařit 10 minut. Do hotového nálevu vložíme vařená vejce a na mírném stupni je necháme vařit ještě zhruba 5 minut, dokud nezískají barvu, jaká se nám líbí. Vejce vyjmeme lžící, necháme okapat a osušíme.


Droždí rozdrobíme do poloviny vlažného mléka, osladíme 1 lžící cukru a promícháme. Necháme na teplém místě vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut. Mezitím si rozehřejeme máslo. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, zbylý cukr, vanilku, rozehřáté máslo, zbytek mléka, kvásek a 1 vejce. Marcipán nastrouháme nahrubo a přisypeme do mísy, přidáme pomerančovou kůru. Vypracujeme hladké nelepivé těsto (vařečkou nebo hnětacím hákem v robotu). Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě 45–60 minut kynout.  

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme ho na 24 stejných kousků. Vyválíme je na pruhy dlouhé asi 15–20 cm. Dva pruhy stočíme dohromady, vytáhneme horní část tak, aby vzniklo očko pro vejce, a ze čtyř pruhů spleteme cop. Miminka skládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout.  

Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C. Nakynuté těsto potřeme rozšlehaným zbylým vejcem a pečeme asi 20–25 minut dozlatova.  

Po upečení pečivo necháme zchladnout, poté do vytvořeného očka vložíme obarvené vejce.  

Tip: Vejce můžeme nechat v nálevu s kurkumou i přes noc, nádherně se zbarví do sytě žluta.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít