Pesta a čerstvé bylinkové omáčky jsou poslední dobrou velmi oblíbené. Můžete rozmixovat jakoukoliv bylinku, zkombinovat ji s různými ořechy a druhy sýrů a zdravé zelené těstoviny jsou hned na stole. Vytvoříte tak rychlý oběd nebo večeři během 20 minut. Během sezóny si můžete pesta ze všech bylinek udělat do zásoby a skladovat je v lednici.
pohankové špagety | 500 g |
kadeřávek | 4 listy (cca 200 g) |
hladkolistá petržel | 1 hrst |
česnek sušený | 2 lžičky |
pecorina (ovčí sýr) | 50 g + k podávání |
voda | 100 ml (dle potřeby) |
olivový olej | 100 ml (dle potřeby) |
citronová šťáva | dle chuti |
sůl | |
čerstvě mletý pepř |
Špagety uvaříme v mírně osolené vroucí vodě akorát na skus, tzv. al dente.
Kadeřávek a petržel nasekáme nahrubo, vsypeme do mixéru, přidáme nastrouhaný sýr, vodu a rozmixujeme nahrubo. Přilijeme trochu oleje a mixujeme do hladka, postupně přiléváme olej podle potřeby. Dochutíme solí, pepřem, česnekem a citronovou šťávou.
Uvařené špagety slijeme, v misce je promícháme s kadeřávkovým pestem a rozdělíme na talíře. Podle chuti můžeme na těstoviny s pestem nastrouhat pecorino.