Skrz jídlo se můžete hravě učit světové jazyky. Třeba italsky. Minestrone znamená „velká polévka“. Vaří se ze zeleniny, která je momentálně k dispozici. Proto nenajdete jeden jediný a ten pravý recept, každý ji zkrátka vaří jinak v každém ročním období. Inspirujte se uvedenými ingrediencemi, ze kterých můžete sem tam něco odebrat, nebo k nim naopak nějakou surovinu přidat, a poznat tak osobnost polévky na vlastní ochutnání.
malé brambory | 500 g |
bílé cibule s natí | 2 |
kadeřávek/ mangold | 4 listy/ 8 listů |
čerstvý listový špenát | 100 g |
menší žlutá cuketa | 1 |
voda | 500 ml |
rajčatová passata | 500 ml |
olivový olej | 2 lžíce |
čerstvě mletý pepř | špetka |
sůl | špetka |
bazalka |
Brambory omyjeme a očistíme. Pokud je třeba, oloupeme je. Lepší je vybrat malé brambůrky. Větší brambory pokrájíme na menší kousky, poloviny či čtvrtky.
Oloupeme cibuli, kterou rozkrojíme na osminy a její nať na kousky dlouhé asi 3 cm. Omyjeme kadeřávek nebo mangold, vykrojíme tvrdý střed a listy nasekáme na kousky. Cuketu také omyjeme a nakrájíme na tenčí plátky o velikosti sousta. Větší kusy zeleniny se v polévce nerozvaří a je příjemné se do nich zakousnout. Špenát propláchneme a necháme v cedníku okapat.
Brambory, cibuli a cuketu nasypeme do hrnce. Vše zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 10 minut. Přidáme kadeřávek nebo mangold a povaříme dalších 5 minut, než budou brambory téměř měkké. Poté přidáme rajčatovou passatu a špenát, který v polévce povaříme asi 1 minutu, než zavadne. Polévku dochutíme pepřem, olivovým olejem a posypeme bazalkou.