Portobello burger v domácí bezlepkové bulce

Portobello burger v domácí bezlepkové bulce

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 150 minut

Lahodný a šťavnatý burger bez masa? Tady je. Připravte si ho doma a uznejte, že klasický hamburger má silného konkurenta. Bezlepková houska je hezky vláčná, chutná trochu jako z bramborového těsta. A portobello, masitý druh žampionu s velkým kloboukem, který je nabitý bílkovinami, vitamínem B6 a hořčíkem, je ideální houbou na gril (nebo pod něj). Nechte se zlákat...

INGREDIENCE

Bulka
bezlepková mouka 200 g + na pomoučení
voda 100 ml
slunečnicový olej 4 lžíce
čerstvé droždí 15 g
třtinový cukr 1 lžička
vejce 1
sůl 0,5 lžičky
sezamové semínka 3 lžičky

Burger
portobello žampiony 4
olivový olej 2 lžíce
houbové koření
sůl
čerstvě mletý pepř
vejce 4
strouhaný parmazán 2 lžíce
pažitka 4 snítky
zakysaná smetana 100 ml
česnek 2 stroužky
čerstvá máta 10 lístků
šalvěj 4 lístky
meduňka 4 lístky
bezlepkové bulky 4
rukola 1 hrst

PŘÍPRAVA RECEPTU

Bulka - postup:

Do hrníčku rozdrobíme droždí, osladíme, promícháme a zalijeme vodou a olejem. Znovu promícháme a vlijeme do mísy s moukou a solí. Rozklepneme k mouce vejce a rukou nebo v robotu uhněteme hladké pevné těsto. Ze začátku se těsto může hodně lepit, ale hněteme dál. Jakmile těsto získá tvar, zakryjeme mísu utěrkou a necháme ho hodinu kynout.  

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, párkrát ho prohněteme a rozdělíme na čtvrtiny. Z každého kusu těsta uhněteme bulku překládáním okraje do středu. Vytvarované bulky klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15–20 minut kynout.  

Troubu předehřejeme na 200 °C. Bulky potřeme vlažnou vodou, posypeme sezamovými semínky a pečeme 15 minut dozlatova.


Burger - postup:

Troubu předehřejeme na 250 °C. Každé portobello očistíme, zlehka ho vydlabeme a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme žampiony olivovým olejem, posypeme houbovým kořením, osolíme a opepříme a vložíme na 5 minut do trouby. Do předpečeného klobouku rozklepneme vejce, osolíme ho a posypeme strouhaným parmazánem. Troubu ztlumíme na 200 °C, vložíme do ní plněné houby a necháme zhruba 15 minut péct, bílek by měl ztuhnout a žloutek zůstat nahniličko. Vyjmeme a posypeme nasekanou pažitkou.  

Mezitím, co se nám žampiony pečou v troubě, připravíme si omáčku. Zakysanou smetanu smícháme s drceným česnekem a nasekanými bylinkami, osolíme a opepříme.  

Housky podélně rozkrojíme a řeznou stranou opečeme na grilu, zhruba 1 minutu. Potřeme ochucenou smetanou, na polovinu bulky položíme portobello se sýrem, zasypeme rukolou a přiklopíme druhou polovinou bulky.