Lahodný a šťavnatý burger bez masa? Tady je. Připravte si ho doma a uznejte, že klasický hamburger má silného konkurenta. Bezlepková houska je hezky vláčná, chutná trochu jako z bramborového těsta. A portobello, masitý druh žampionu s velkým kloboukem, který je nabitý bílkovinami, vitamínem B6 a hořčíkem, je ideální houbou na gril (nebo pod něj). Nechte se zlákat...
| Bulka | |
| bezlepková mouka | 200 g + na pomoučení |
| voda | 100 ml |
| slunečnicový olej | 4 lžíce |
| čerstvé droždí | 15 g |
| třtinový cukr | 1 lžička |
| vejce | 1 |
| sůl | 0,5 lžičky |
| sezamové semínka | 3 lžičky |
| Burger | |
| portobello žampiony | 4 |
| olivový olej | 2 lžíce |
| houbové koření | |
| sůl | |
| čerstvě mletý pepř | |
| vejce | 4 |
| strouhaný parmazán | 2 lžíce |
| pažitka | 4 snítky |
| zakysaná smetana | 100 ml |
| česnek | 2 stroužky |
| čerstvá máta | 10 lístků |
| šalvěj | 4 lístky |
| meduňka | 4 lístky |
| bezlepkové bulky | 4 |
| rukola | 1 hrst |
Bulka - postup:
Do hrníčku rozdrobíme droždí, osladíme, promícháme a zalijeme vodou a olejem. Znovu promícháme a vlijeme do mísy s moukou a solí. Rozklepneme k mouce vejce a rukou nebo v robotu uhněteme hladké pevné těsto. Ze začátku se těsto může hodně lepit, ale hněteme dál. Jakmile těsto získá tvar, zakryjeme mísu utěrkou a necháme ho hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, párkrát ho prohněteme a rozdělíme na čtvrtiny. Z každého kusu těsta uhněteme bulku překládáním okraje do středu. Vytvarované bulky klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15–20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Bulky potřeme vlažnou vodou, posypeme sezamovými semínky a pečeme 15 minut
dozlatova.
Burger - postup:
Troubu předehřejeme na 250 °C. Každé portobello očistíme, zlehka ho vydlabeme a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme žampiony olivovým olejem, posypeme houbovým kořením, osolíme a opepříme a vložíme na 5 minut do trouby. Do předpečeného klobouku rozklepneme vejce, osolíme ho a posypeme strouhaným parmazánem. Troubu ztlumíme na 200 °C, vložíme do ní plněné houby a necháme zhruba 15 minut péct, bílek by měl ztuhnout a žloutek zůstat nahniličko. Vyjmeme a posypeme nasekanou pažitkou.
Mezitím, co se nám žampiony pečou v troubě, připravíme si omáčku. Zakysanou smetanu smícháme s drceným česnekem a nasekanými bylinkami, osolíme a opepříme.
Housky podélně rozkrojíme a
řeznou stranou opečeme na grilu, zhruba 1 minutu. Potřeme ochucenou smetanou,
na polovinu bulky položíme portobello se sýrem, zasypeme rukolou a přiklopíme
druhou polovinou bulky.