Lahodný a šťavnatý burger bez masa? Tady je. Připravte si ho doma a uznejte, že klasický hamburger má silného konkurenta. Bezlepková houska je hezky vláčná, chutná trochu jako z bramborového těsta. A portobello, masitý druh žampionu s velkým kloboukem, který je nabitý bílkovinami, vitamínem B6 a hořčíkem, je ideální houbou na gril (nebo pod něj). Nechte se zlákat...
Bulka | |
bezlepková mouka | 200 g + na pomoučení |
voda | 100 ml |
slunečnicový olej | 4 lžíce |
čerstvé droždí | 15 g |
třtinový cukr | 1 lžička |
vejce | 1 |
sůl | 0,5 lžičky |
sezamové semínka | 3 lžičky |
Burger | |
portobello žampiony | 4 |
olivový olej | 2 lžíce |
houbové koření | |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
vejce | 4 |
strouhaný parmazán | 2 lžíce |
pažitka | 4 snítky |
zakysaná smetana | 100 ml |
česnek | 2 stroužky |
čerstvá máta | 10 lístků |
šalvěj | 4 lístky |
meduňka | 4 lístky |
bezlepkové bulky | 4 |
rukola | 1 hrst |
Bulka - postup:
Do hrníčku rozdrobíme droždí, osladíme, promícháme a zalijeme vodou a olejem. Znovu promícháme a vlijeme do mísy s moukou a solí. Rozklepneme k mouce vejce a rukou nebo v robotu uhněteme hladké pevné těsto. Ze začátku se těsto může hodně lepit, ale hněteme dál. Jakmile těsto získá tvar, zakryjeme mísu utěrkou a necháme ho hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, párkrát ho prohněteme a rozdělíme na čtvrtiny. Z každého kusu těsta uhněteme bulku překládáním okraje do středu. Vytvarované bulky klademe na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 15–20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Bulky potřeme vlažnou vodou, posypeme sezamovými semínky a pečeme 15 minut
dozlatova.
Burger - postup:
Troubu předehřejeme na 250 °C. Každé portobello očistíme, zlehka ho vydlabeme a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme žampiony olivovým olejem, posypeme houbovým kořením, osolíme a opepříme a vložíme na 5 minut do trouby. Do předpečeného klobouku rozklepneme vejce, osolíme ho a posypeme strouhaným parmazánem. Troubu ztlumíme na 200 °C, vložíme do ní plněné houby a necháme zhruba 15 minut péct, bílek by měl ztuhnout a žloutek zůstat nahniličko. Vyjmeme a posypeme nasekanou pažitkou.
Mezitím, co se nám žampiony pečou v troubě, připravíme si omáčku. Zakysanou smetanu smícháme s drceným česnekem a nasekanými bylinkami, osolíme a opepříme.
Housky podélně rozkrojíme a
řeznou stranou opečeme na grilu, zhruba 1 minutu. Potřeme ochucenou smetanou,
na polovinu bulky položíme portobello se sýrem, zasypeme rukolou a přiklopíme
druhou polovinou bulky.