Věděli jste, že mazanec patří mezi nejstarší české obřadní pečivo? Dokonce je nejstarším velikonočním pokrmem u nás, jak dokládá recept z 15. století. Podle tradice se peče na Bílou sobotu. Složení bochánku se měnilo podle toho, pro koho byl určený – čeledíni dostávali mazanec z obyčejného kynutého těsta, pokud měla přijít návštěva, do těsta se přidávaly mandle, rozinky a koření. Smetana ale byla v receptu odjakživa, mazanec je díky ní krásně kyprý. A přesně tak budeme dneska péct i my – rozinky navíc namočíme do rumu a do těsta přidáme skořici a muškátový oříšek, celý mazanec se tak hezky provoní
rozinky | 80 g |
rum | 4 lžíce |
smetana na vaření | 250 ml |
žloutky | 3 |
čerstvé droždí | 42 g (1 kostka) |
krupicový cukr | 50 g |
polohrubá mouka | 200 g |
hladká mouka | 300 g |
sůl | špetka |
vanilkový cukr | 1 sáček |
změklé máslo | 100 g |
citrónová kůra | ½ lžičky |
mleté skořice | špetka |
mletý muškátový oříšek | špetka |
nasekané mandle | 100 g |
vejce | 1 |
hladká mouka na zaprášení těsta |
Jako první si rozinky si naložíme do rumu. Smetanu zahřejeme v rendlíku, pak polovinu vlažné smetany odlijeme a rozmícháme v ní droždí s 1 lžící cukru. Necháme vzejít kvásek, trvá to zhruba 10–15 minut. Ve zbylé smetaně rozšleháme žloutky.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, zbylý cukr, citronovou kůru, koření a máslo rozkrájené na kostičky. Přilijeme kvásek a smetanu se žloutky a vypracujeme hladké, pružné těsto. Zaprášíme ho moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě zhruba 45 minut.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozinky slijeme a spolu s většinou mandlí (pár mandlí si necháme na posypání mazance) vmícháme do těsta. Těsto rozdělíme na dvě části, ty vytvarujeme do bochánků a navrchu je lehce nařízneme do kříže. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a posypeme zbylými mandlemi. Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut dozlatova.