Jehněčí maso je výživné a dietní, recepty z něj se skvěle hodí pro jarní a letní měsíce. Je to pochoutka! Má specifickou chuť a vůni, která ale ne každému musí sedět. Vsaďte se, že díky téhle úpravě masa přijde jehněčímu na chuť každý! Grilování je skvělým způsobem, jak jehněčí maso zpracovat a zařadit do jídelníčku. Velkou roli v tomto receptu hraje koření a bylinky, tak se o ně neochuďte. Jehněčí kebab je skvělý v kombinaci se salátem. Kdo chce, může vše zabalit do pita chlebu nebo do wrapu z tortilly.
| Kebab | |
| jehněčí maso (kýta, plece) | 500 g | 
| římský kmín mletý | 1 lžíce | 
| nasekaný koriandr | 1 hrst | 
| sůl | |
| mleté chilli | 0,5 lžičky | 
| nastrouhaná kůra z citronu | 1/2 | 
| pistácie nadrobno nasekané | 100 g | 
| olivový olej | 2 lžíce | 
| hustý bílý jogurt (ideálně řecký jogurt) | 500 g | 
| Salát | |
| zelené byliny (podle chuti a dostupnosti) | 4 lžíce lístků máty, 1 hrst pampeliškových listů, 1 hrst listů lebedy, 1 hrst nasekané hladkolisté petržele, 1 hrst špenátových listů, 1 malá hrst levandule) | 
| hlávkový salát | 1/2 | 
| nasekaná rukola | 4 lžíce | 
| pomeranč | 1 | 
| Dip z kozího jogurtu | |
| kozí jogurt | 150 g | 
| lístky máty | 4 lžíce | 
| jarní cibulka | 1 | 
| Dip z řeckého jogurtu | |
| řecký jogurt | 200 g | 
| zelená chilli paprička | 1 | 
| jarní cibulka | 1 | 
| šťáva z citronu | 1/2 | 
| sůl | |
| čerstvě mletý pepř | |
| lístky máty | pár | 
Rozehřejeme gril, případně předehřejeme troubu na 180 °C.
Maso zbavíme blan, nakrájíme ho na kostičky a nameleme nebo rozmixujeme v mixéru. Namleté maso posléze ochutíme římským kmínem, koriandrem a mletým chilli. Přidáme citronovou kůru a nadrobno nasekané pistáciové oříšky, osolíme. Pořádně promícháme.
Z masové směsi vytvarujeme šišky a napícháme je na špejle. Grilovací plochu či plech potřeme olejem, kebaby vyskládáme vedle sebe a upečeme je dohněda, trvá to zhruba 15 minut.
Na salát promícháme byliny a zakápneme je citronem.
Kozí jogurt promícháme s nasekanou mátou a jarní cibulkou, řecký jogurt smícháme s nadrobno nasekanou chilli papričkou a jarní cibulkou. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a ozdobíme mátou.
Tip: Kebab můžete ochutit také 1 lžičkou kari pasty. Pokud neholdujete ořechům, pistácie můžete vynechat.