Grilované klobásky se zeleninou

Grilované klobásky se zeleninou

Grilované klobásky se zeleninou Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 45 minut

O uzeninách je dobře známo, že nejsou dvakrát zdravé. Jde to ale i jinak, klobásy plné soli a různých umělých dochucovadel nejsou jedinou možností. V dnešní době si kdekdo vyrábí vlastní uzeniny, a má tak jejich složení plně pod kontrolou. Pokud tuto možnost nemáte, vydejte se třeba na trhy nebo do malých farmářských obchodů – najdete zde dobře zpracované uzeniny bez zbytečných přídatných látek a třeba i v biokvalitě. Uvidíte, že poznáte rozdíl v chuti. A co místo klasického chleba zvolit pestrou zeleninovou přílohu? Na grilu zelenina krásně zkaramelizuje a klobásky skvěle doplní.

INGREDIENCE

malé nové brambory 200 g
fazolové lusky 100 g
červená paprika 1
česnek 1 palice
cherry rajčata 100 g
klobásky 8
olivový olej 6 lžic
paprika pálivá mletá 1 lžička
oregano 1 lžíce
hladkolistá petržel 1 hrst
tymián 2 snítky
sůl
čerstvě mletý pepř

K podávání
uvařený bulgur či kuskus

PŘÍPRAVA RECEPTU

Začneme tím, že rozpálíme gril. Troubu předehřejeme na 200 °C. Hluboký pekáč vymažeme olejem.  

Připravíme si zeleninu. Brambory očistíme, pokud jsou hezké a bez defektů, není třeba je loupat. Z fazolek odkrojíme stopky, větší fazolové lusky přepůlíme. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme ji na proužky. Česnek rozdělíme na stroužky, nemusíme je loupat. 

Klobásky a všechny připravenou zeleninu vložíme do pekáče. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Posypeme paprikou a bylinkami, promícháme. Ochucené klobásky i zeleninu poté pomalu opékáme na grilu, pravidelně obracíme, aby se nespálily. Pokud pečeme klobásky se zeleninou v troubě, po 20 minutách pečení vše promícháme a dopečeme ještě 15 minut. Jakmile zelenina změkne a zkaramelizuje a klobásky zezlátnou, sundáme je z grilu nebo vyndáme z trouby. 

Podáváme s bulgurem nebo kuskusem.