O uzeninách je dobře známo, že nejsou dvakrát zdravé. Jde to ale i jinak, klobásy plné soli a různých umělých dochucovadel nejsou jedinou možností. V dnešní době si kdekdo vyrábí vlastní uzeniny, a má tak jejich složení plně pod kontrolou. Pokud tuto možnost nemáte, vydejte se třeba na trhy nebo do malých farmářských obchodů – najdete zde dobře zpracované uzeniny bez zbytečných přídatných látek a třeba i v biokvalitě. Uvidíte, že poznáte rozdíl v chuti. A co místo klasického chleba zvolit pestrou zeleninovou přílohu? Na grilu zelenina krásně zkaramelizuje a klobásky skvěle doplní.
malé nové brambory | 200 g |
fazolové lusky | 100 g |
červená paprika | 1 |
česnek | 1 palice |
cherry rajčata | 100 g |
klobásky | 8 |
olivový olej | 6 lžic |
paprika pálivá mletá | 1 lžička |
oregano | 1 lžíce |
hladkolistá petržel | 1 hrst |
tymián | 2 snítky |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
K podávání | |
uvařený bulgur či kuskus |
Začneme tím, že rozpálíme gril. Troubu předehřejeme na 200 °C. Hluboký pekáč vymažeme olejem.
Připravíme si zeleninu. Brambory očistíme, pokud jsou hezké a bez defektů, není třeba je loupat. Z fazolek odkrojíme stopky, větší fazolové lusky přepůlíme. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme ji na proužky. Česnek rozdělíme na stroužky, nemusíme je loupat.
Klobásky a všechny připravenou zeleninu vložíme do pekáče. Zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Posypeme paprikou a bylinkami, promícháme. Ochucené klobásky i zeleninu poté pomalu opékáme na grilu, pravidelně obracíme, aby se nespálily. Pokud pečeme klobásky se zeleninou v troubě, po 20 minutách pečení vše promícháme a dopečeme ještě 15 minut. Jakmile zelenina změkne a zkaramelizuje a klobásky zezlátnou, sundáme je z grilu nebo vyndáme z trouby.
Podáváme s bulgurem nebo kuskusem.