Domácí kečup

Domácí kečup

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 240 minut

Máte doma přebytek nádherně zralých rajčat? Nebo prostě nechcete kupovat průmyslově vyráběné kečupy, které jsou plné cukru a zbytečných éček? Připravte si rajský kečup sami doma. Domácí kečup dá trochu práce a jeho příprava nějaký ten čas zabere, ale určitě ho oceníte. Chuťově je vynikající! Tento kečup je vylepšený o zralý černý bez, který hustou rajskou omáčku krásně obarví a přidá další rozměr chuti. Pokud kuličky bezu nemáte, udělejte kečup klasicky jen z rajčat, nic tím nezkazíte.

INGREDIENCE

rajčata (pokrájená na kousky) 4 kg
větší nakrájené cibule 8
ocet 5 malých naběraček
sladká paprika mletá 2 polévkové lžíce
cukr 240 g
sůl 3 kávové lžičky
mletý hřebíček 0,5 lžičky
skořice mletá 1 lžička
mletý zázvor 0,5 lžičky
muškátový květ 0,5 lžičky
hořčice 2 polévkové lžíce
pepř černý mletý 1,5 lžičky
mleté chilli na špičku nože

PŘÍPRAVA RECEPTU

Rajčata a všechny ostatní ingredience se spolu povaří 2 hodiny ve velkém hrnci. Během vaření rajčatovou směs často mícháme. Poté směs propasírujeme nebo rozmixujeme a dále povaříme, dokud kečup nezhoustne. 

Hotový ještě horký kečup nalijeme do vymytých a vysušených lahví. Lahve zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Kečup se už pak nemusí sterilovat.