Běžné ingredience, které vám možná vyrostly na zahrádce, můžete díky zajímavému koření proměnit v exotickou lahůdku. Čočkový dhál je typické indické jídlo, které připravíte v jednom hrnci. Nebojte se ho uvařit hodně, do druhého dne se skvěle rozleží a bude vám chutnat ještě více. Přikusovat k němu můžete chléb naan nebo ho podávat s rýží.
| červená čočka | 200 g |
| červená řepa | 1 |
| menší celer | 1 |
| mrkev | 2 |
| cibule | 1 |
| česnek | 4 stroužky |
| konzervovaná rajčata | 400 g |
| čerstvý zázvor | kousek (5 cm) |
| kurkuma | 1 lžička |
| koření garam masala | ¼ lžičky |
| kokosový olej | 2 lžíce |
| římský kmín | ½ lžičky |
| semínka koriandru | ½ lžičky |
| semínka hořčice | ½ lžičky |
| čerstvý koriandr | 1 hrst |
| chemicky neošetřený citron | 1 |
| voda | 1 l |
| sůl | |
| čerstvě mletý pepř |
Čočku propláchneme ve vodě. Řepu, celer, mrkev, cibuli a česnek oloupeme, zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek nadrobno. Rajčata rozpůlíme. Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky. Vše vsypeme do hrnce, promícháme s kurkumou a za stálého míchání 2 minuty restujeme. Na závěr restování přilijeme konzervovaná rajčata.
Vše zalijeme 1 l vody a přivedeme k varu, poté teplotu ztlumíme na nižší stupeň a vaříme dhál zhruba 20–30 minut doměkka, občas promícháme. Posledních 5 minut mícháme častěji, aby se z čočky částečně stala kaše.
Dochutíme kořením garam masala, případně solí a pepřem.
V pánvi rozehřejeme kokosový olej, vsypeme na něj semínka římského kmínu, koriandru a hořčice a restujeme zhruba 30 vteřin, až se koření rozvoní. Koriandr nasekáme nahrubo, citron omyjeme, osušíme a rozkrojíme na čtvrtky.
Hotový dhál rozdělíme do talířů, posypeme kořením a koriandrem. Podáváme s citronem a chlebem naan či vařenou rýží s cizrnou.