Perníčky původem z německých Cách jsou tenké, křupavé a voňavé. Oproti klasickým vánočním medovým perníkům se do tohoto cukroví přidává sladový sirup, med totiž v minulosti nebyl na starém kontinentě dostupný. Z koření do těsta přijde kardamom, skořice a hřebíček. Počkejte, jaká libá vůně se poline z trouby, až ji otevřete, abyste zkontrolovali, zda jsou perníčky dostatečně upečené… V tomto receptu se perníky pečou ve formičkách na pracny, těsto ale také můžete vyválet a vykrajovat z něj formičkami různé tvary. Cášské perníčky potřebují dlouhý čas na odležení, nebojte se je tedy upéct již v polovině listopadu.
sladový sirup | 250 g |
máslo | 65 g |
krupicový cukr | 250 g |
mleté lískové oříšky | 200 g |
mletá skořice | 2 lžičky |
hřebíček mletý | 1 lžička |
kardamom mletý | 1 lžička |
mletý muškátový oříšek | špetka |
rum tuzemák | 1 lžička |
hladká mouka | 500 g |
mléko | 2 lžíce |
máslo na vymazání formiček |
Sirup s máslem a cukrem zahřejeme na středním plameni, cukr se musí nerozpustit. Za stálého míchání necháme hmotu zchladnout. Poté do sladkého rozvaru vmícháme oříšky, koření, rum a mouku. Necháme zhruba 2 hodiny odpočinout.
Formičky lehce vymažeme změklým máslem. Naplníme je těstem – pozor, těsto v troubě nabyde, prsty ho tedy vždy vymačkáme pod okraj a uprostřed vytvoříme důlek.
Naplněné formičky skládáme na plech. Perníčky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova, zhruba 8–10 minut.
Upečené cukroví necháme zchladnout. Skladujeme ho v papírové krabici ve vlhké místnosti.