Velikonoční bochánek ze sladkého kynutého těsta se peče zpravidla na Velikonoce. Mazanec patří mezi nejstarší druhy obřadního pečiva, v minulosti se tradičně pekl na Bílou sobotu. Dříve se jeho složení měnilo podle toho, pro koho byl určen – čeledíni dostávali mazanec z obyčejného kynutého těsta, když měla přijít návštěva, byly do těsta přidány rozinky a mandle. Dnes o tradiční velikonoční pečivo nejsou ochuzeni ani lidé s nesnášenlivostí lepku. Na vykynutém bochníku se může před pečením naříznout kříž, bude tak připomínat Kristovu oběť. A navíc jím bude odcházet přebytečná pára a mazanec nepraskne.
vejce | 2 |
tmavý cukr | 150 g |
vlažné mléko | 200 ml |
rozpuštěné máslo | 120 g |
rum tuzemák | 4 cl |
badyán | 1 hvězdička |
šafrán | špetka |
kurkuma | 1 lžička |
mletý hřebíček | 0,5 lžičky |
šťáva a kůra z citronu | 1 |
pohanková mouka | 120 g |
rýžová mouka | 100 g |
strouhaný kokos | 100 g |
rozinky | 50 g |
sušené droždí | 14 g |
loupané mandle na ozdobu | 50 g |
Jedno vejce utřeme s jedním žloutkem a cukrem do pěny. Přilijeme vlažné mléko, máslo a rum. Přisypeme mletý hřebíček, badyán, šafrán a kurkumu. Nakonec přidáme nastrouhanou citronovou kůru i šťávu z citronu.
Postupně do vlhké směsi vmícháme obě mouky, sušené droždí, kokos a rozinky. Zaděláme hladké, nelepivé těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.
Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, který posléze přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme ho bílkem a posypeme nasekanými mandlemi. Těsto není tak nadýchané jako u klasického mazance – pokud chceme vyšší bochánek, je třeba mazanec upéct v dortové formě.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 45 minut dozlatova.