Bezlepkový mazanec s kurkumou a šafránem

Bezlepkový mazanec s kurkumou a šafránem

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 135 minut

Velikonoční bochánek ze sladkého kynutého těsta se peče zpravidla na Velikonoce. Mazanec patří mezi nejstarší druhy obřadního pečiva, v minulosti se tradičně pekl na Bílou sobotu. Dříve se jeho složení měnilo podle toho, pro koho byl určen – čeledíni dostávali mazanec z obyčejného kynutého těsta, když měla přijít návštěva, byly do těsta přidány rozinky a mandle. Dnes o tradiční velikonoční pečivo nejsou ochuzeni ani lidé s nesnášenlivostí lepku. Na vykynutém bochníku se může před pečením naříznout kříž, bude tak připomínat Kristovu oběť. A navíc jím bude odcházet přebytečná pára a mazanec nepraskne.

INGREDIENCE

vejce 2
tmavý cukr 150 g
vlažné mléko 200 ml
rozpuštěné máslo 120 g
rum tuzemák 4 cl
badyán 1 hvězdička
šafrán špetka
kurkuma 1 lžička
mletý hřebíček 0,5 lžičky
šťáva a kůra z citronu 1
pohanková mouka 120 g
rýžová mouka 100 g
strouhaný kokos 100 g
rozinky 50 g
sušené droždí 14 g
loupané mandle na ozdobu 50 g

PŘÍPRAVA RECEPTU

Jedno vejce utřeme s jedním žloutkem a cukrem do pěny. Přilijeme vlažné mléko, máslo a rum. Přisypeme mletý hřebíček, badyán, šafrán a kurkumu. Nakonec přidáme nastrouhanou citronovou kůru i šťávu z citronu.

Postupně do vlhké směsi vmícháme obě mouky, sušené droždí, kokos a rozinky. Zaděláme hladké, nelepivé těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.

Z vykynutého těsta vytvarujeme bochánek, který posléze přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme ho bílkem a posypeme nasekanými mandlemi. Těsto není tak nadýchané jako u klasického mazance – pokud chceme vyšší bochánek, je třeba mazanec upéct v dortové formě.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 45 minut dozlatova.