Baba ganoush je pokrm z pečených lilků a tahini pocházející z Blízkého východu. Podává se s arabským chlebem, skvěle poslouží jako dip k masu. Tahle orientální pomazánka se výborně hodí na nadcházející grilovací sezónu – nejlepší je totiž připravit ji z lilků, které opečete na přímém ohni. Tímto způsobem se lilek pro tento pokrm připravoval původně, vůně kouře krásně doplní chuť výsledného pokrmu. Pokud nemáte dispozici otevřený oheň, nezoufejte – lilek se dá krásně upéct i v troubě. Jak? To se dozvíte v receptu níže.
lilek | 2 |
česnek | 2 stroužky |
sezamová pasty tahini | 2 lžíce |
olivový olej | 1 lžíce |
nadrobno nasekaná hladkolistá petržel | 1 malá hrst |
bílý jogurt (nemusí být) | 2 lžíce |
citronová šťáva (nemusí být) | |
sůl | |
pepř | |
piniové oříšky na ozdobu | |
chléb pita k podávání |
Lilky omyjeme, osušíme a na několika místech propíchneme vidličkou, aby mohl ucházet horký vzduch a lilky při pečení neexplodovaly. Upečeme je na přímém ohni nebo v troubě tak, aby byla slupka zcela opálená a lilky uvnitř měkké.
Lilky necháme zchladnout a poté je podélně rozřízneme. Dužinu vydlabeme do větší mísy, přidáme utřený česnek, sůl, pepř, sezamovou pastu, olej a nadrobno nasekanou petrželku. Vše důkladně promícháme vidličkou. Chceme-li hladkou konzistenci dipu, vzniklou směs rozmixujeme v mixéru. Pro svěžejší chuť lze přidat jogurt a trochu citronové šťávy.
Baba ganoush ozdobíme piniovými oříšky. Podáváme s arabským chlebem pita jako předkrm nebo jako dip ke grilovanému masu.