Řehtačky a klapačky jsou na Škaredou středu používány už málokde, nahradily je zvony. Dříve hlásily začátek velikonočních příprav, děti po poslední mši s hlasitým lomozem vyběhly z kostela honit Jidáše. Jidášky, v našem receptu velikonoční ptáčci, sladké kynuté bochánky potřené medem, se však pečou až o den později – na Zelený čtvrtek. Ač tihle kynutí ptáčci možná vypadají komplikovaně, chce to jen párkrát zkusit. Uvidíte, že pruh těsta stočíte do tvaru buclaté sýkorky jako nic!
vlažné mléko | 250 ml |
čerstvé droždí | 21 g (½ kostky) |
krupicový cukr | 70 g |
žloutky | 2 |
rozpuštěné máslo | 100 g |
hladká mouka | 500 g |
sůl | špetka |
mletá vanilka | 1 lžička |
citrónová kůra | 1 lžička |
rozinky na očka | 1 hrst |
nasekané mandle na zobáčky | 1 hrst |
med | 100 ml |
plátky mandlí na případné dozdobení | 100 g |
Do poloviny množství mléka rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru a necháme vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. Ve zbylém mléce rozšleháme žloutky a máslo. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí, cukrem a citronovou kůrou, přidáme kvásek a mléko smíchané se žloutky a máslem. Vypracujeme hladké pružné těsto, které zlehka posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, trvá to zhruba 45 minut.
Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící kousky a na lehce pomoučené ploše z nich vyválíme pruhy silné přibližně 1 cm. Zhruba v třetině každý pruh překřížíme, delší část protáhneme očkem a vytvarujeme hlavičku ptáčka. Do kratší části pod očkem obtiskneme vidličku jako ocásek. Ptáčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15–20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ptáčky potřeme žloutkem, s pomocí rozinky uděláme očko a jako zobáček použijeme mandličku. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě asi 15 minut. Necháme mírně zchladnout a potřeme rozpuštěným medem. Hotové ptáčky můžeme posypat plátky mandlí.