Velikonoční ptáčci

Velikonoční ptáčci

Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 1 hodina + kynutí 1 hodina + kynutí 15 minut

Řehtačky a klapačky jsou na Škaredou středu používány už málokde, nahradily je zvony. Dříve hlásily začátek velikonočních příprav, děti po poslední mši s hlasitým lomozem vyběhly z kostela honit Jidáše. Jidášky, v našem receptu velikonoční ptáčci, sladké kynuté bochánky potřené medem, se však pečou až o den později – na Zelený čtvrtek. Ač tihle kynutí ptáčci možná vypadají komplikovaně, chce to jen párkrát zkusit. Uvidíte, že pruh těsta stočíte do tvaru buclaté sýkorky jako nic!

INGREDIENCE

vlažné mléko 250 ml
čerstvé droždí 21 g (½ kostky)
krupicový cukr 70 g
žloutky 2
rozpuštěné máslo 100 g
hladká mouka 500 g
sůl špetka
mletá vanilka 1 lžička
citrónová kůra 1 lžička
rozinky na očka 1 hrst
nasekané mandle na zobáčky 1 hrst
med 100 ml
plátky mandlí na případné dozdobení 100 g

PŘÍPRAVA RECEPTU

Do poloviny množství mléka rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžíci cukru a necháme vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10–15 minut. Ve zbylém mléce rozšleháme žloutky a máslo. Mouku prosejeme do mísy a promícháme se solí, cukrem a citronovou kůrou, přidáme kvásek a mléko smíchané se žloutky a máslem. Vypracujeme hladké pružné těsto, které zlehka posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem, trvá to zhruba 45 minut.  

Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící kousky a na lehce pomoučené ploše z nich vyválíme pruhy silné přibližně 1 cm. Zhruba v třetině každý pruh překřížíme, delší část protáhneme očkem a vytvarujeme hlavičku ptáčka. Do kratší části pod očkem obtiskneme vidličku jako ocásek. Ptáčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15–20 minut kynout.  

Troubu předehřejeme na 180 °C. Ptáčky potřeme žloutkem, s pomocí rozinky uděláme očko a jako zobáček použijeme mandličku. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě asi 15 minut. Necháme mírně zchladnout a potřeme rozpuštěným medem. Hotové ptáčky můžeme posypat plátky mandlí.