Vegetariánský burger, který si zamilují i masožravci. Proč nezkusit něco nového? K nakousnutí láká už jeho zářivá barva. Zpestřete si grilování – vegetariánský burger nemusí být jen náhražka pro ty, co neholdují masu. Zkuste schválně vyměnit masový karbanátek v burgeru za řepu, k tomu přidejte zeleninu a spoustu bylinek… Uvidíte, jak si pochutnáte!
jemně nastrouhaná červená řepa | 300 g |
ovesné vločky | 75 g |
vejce | 2 |
nadrobno nasekaná šalotka | 1 |
sušený kopr | 1 lžíce |
sušený tymián | 1 lžíce |
nasekaná hladkolistá petržel | 1 hrst |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
olej na smažení | |
malé celozrnné bulky se sezamem | 8 |
domácí kečup, hořčice nebo jogurt na dochucení | |
rajčata, nakrájená na tenké plátky | 2 |
ledový salát | 8 listů |
Všechny suroviny na burger kromě oleje smícháme a necháme 1 hodinu odpočinout v lednici.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Do pánve nebo hrnce nalijeme vrstvu oleje (alespoň 2 cm). Platí, že čím více oleje dáme, tím méně ho pokrm nasákne. Z odleželé řepové směsi vytvarujeme 8 karbanátků a smažíme je z obou stran v rozpáleném oleji dozlatova, zhruba 2 minuty.
Osmažené karbanátky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a dopečeme je v troubě ještě 15–20 minut.
Bulky rozřízneme a řeznou stranou je položíme asi na minutu na gril. Poté dle chuti jednu polovinu bulky potřeme kečupem, hořčicí nebo ochuceným jogurtem, posypeme hrstí nasekané hladkolisté petržele, osolíme a opepříme. Na zbylou polovinu bulky položíme opečený řepový karbanátek (můžeme na něm také nechat rozpustit plátek čedaru), navrch dáme plátek rajčete, list salátu, přiklopíme druhou částí bulky. Ihned podáváme.