Vynikající! Tohle jídlo si na tuty zamilujete. Možná jste si na něm v podobné úpravě už někdy pochutnali v asijském bistru – teď ho pro svou rodinu a přátele můžete připravit i vy sami. Dejte si tu práci a zkuste sehnat asijské bylinky uvedené v receptu – dodávají pokrmu totiž tu správnou exotickou chuť. Na malém městě vás to možná bude stát větší úsilí, ale v nějaké asijské večerce byste byliny mohli ukořistit. Na jejich chuť si třeba ze začátku budete muset zvyknout, ale uvidíte, že ve finále si je zamilujete. A až zjistíte, že si asijské bylinky lze jednoduše vypěstovat na záhonku či v truhlíku na balkoně i v místních podmínkách, už nebudete chtít jinak!
Špízy | |
vepřové maso (kýta, plec, mleté) | 400 g |
hovězí maso (plec, roštěnec, mleté) | 200 g |
citronová tráva | 4 stonky |
jarní cibulka | 1 |
česnek | 2 stroužky |
čerstvý zázvor | kousek (asi 4 cm) |
mleté chilli | 1 lžička |
mletý římský kmín | 1 lžička |
mletý koriandr | 1 lžička |
rybí omáčka | 1 lžička |
Omáčka | |
rýžový ocet | 1,5 lžíce |
rybí omáčka | 1 lžíce |
voda | 100 ml |
palmový / třtinový cukr | 1 lžíce |
limetová šťáva | 1 lžíce |
červená chilli paprička | 1 |
K podávání | |
perila | 1 hrst |
thajská bazalka | 1 hrst |
čerstvý koriandr | 1 hrst |
ledový salát | polovina hlávky |
salát pak choi | 6 listů |
Maso umeleme najemno (lze rovnou koupit i mleté maso) a dáme ho do větší mísy.
Z citronové trávy odsekneme špičku (asi 1 cm), zmáčkneme ji plochou stranou nože a nasekáme nadrobno. Zbylé stonky namočíme do vody a necháme okapat.
Jarní cibulku nasekáme najemno, česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme, zázvor nebo galangal také oloupeme a nastrouháme najemno. Vše přidáme k masu, přisypeme římský kmín, koriandr, chilli, přilijeme rybí omáčku. Pořádně promícháme. Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 1 hodinu odpočinout do lednice.
Masovou směs rozdělíme na čtvrtiny, z každé tvarujeme kousky o velikosti vejce, které posléze napichujeme na citronovou trávu. Masové špízy upečeme na grilu. Trvá to zhruba 5–8 minut z každé strany. Pokud nemáme gril, můžeme špízy upéct v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 10–15 minut, v polovině pečení je otočíme.
Na omáčku smícháme rýžový ocet s rybí omáčkou, vodou a cukrem. Mícháme, až se cukr rozpustí. Dochutíme limetovou šťávou a nadrobno nasekanou chilli papričkou.
Špízy podáváme se zelenými listy tak, že maso stáhneme z citronové trávy, zabalíme ho do listů a namáčíme do omáčky.