Prvorepublikový kořeněný hruškový kompot

Prvorepublikový kořeněný hruškový kompot

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 30 minut

Kompot z hrušek není v našich končinách nic nového. Náš recept na hruškový kompot je ale postavený na koření, jehož chuť a vůně se do naložených hrušek krásně nasákne. Znáte kardamom? Tyto exotické aromatické bobulky původem z Indie svým kořenitě citronovým nádechem dodají lokálním hruškám nebývalý šmrnc. Kardamom skvěle doplní skořice s hřebíčkem a vanilkou. Výsledkem bude sladká chuť s lehce pikantním nádechem.

INGREDIENCE

hrušky
třtinový cukr dle chuti
badyán 1 hvězdička
skořice celá 1–2 svitky
hřebíček 3
kardamom 3
pepř černý celý
vanilková semínka špetka

PŘÍPRAVA RECEPTU

Hrušky oškrábeme, nakrájíme na podélné měsíčky a zbavíme je jádřinců. Poté je pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. 

Svaříme vodu s cukrem. Mícháme, dokud se cukr ve vodě nerozpustí. Přidáme koření a vše povaříme další 2–3 minuty. Odstavíme z varu. 

Kousky hrušek naskládáme do čistých suchých sklenic a zalijeme je horkým lákem. Aby nám kompot dlouho vydržel, sklenice zavaříme.