Pokroutky s mandlí

Pokroutky s mandlí

Pokroutky s mandlí Druh jídla Pečení Obtížnost Snadná Příprava 50 minut

Pokroutky – cukroví, které se objevovalo již v prvorepublikových kuchařkách. Existuje mnoho variant tohoto receptu, vždy jde však o zploštělé kuličky s mandlí či jiným oříškem, které se mohou lišit názvem či použitým kořením. Jde o velmi jednoduché cukroví, u kterého si můžete pohrát s různými druhy mouky, sladidla a oříšků. Jak asi musely chutnat venkovskému lidu, který si tyhle malé sladkosti dopřával opravdu jen ve sváteční vánoční čas?

INGREDIENCE

hladká mouka 200 g
máslo 120 g
třtinový cukr moučkový 90 g
mleté ořechy 50 g
kakao holandského typu 1 lžíce
žloutek 1
mleté hřebíčky 2
skořice mletá 1/2 lžičky
strouhaná citronová kůra 1 lžička
loupané mandle na ozdobu

PŘÍPRAVA RECEPTU

Z mouky, másla, cukru, mletých ořechů, kakaa, žloutku, koření a citronové kůry vypracujeme hladké pružné těsto a uložíme ho přes noc do lednice.  

Druhý den předehřejeme troubu na 160 °C. Těsto vyválíme do tvaru válečku, odkrajujeme z něj kousky o velikosti ořechu, v dlaních vytvarujeme kuličku a doprostřed zapíchneme mandli.  

Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 5 minut dorůžova.