Máte-li rádi vepřové maso na všechny způsoby, rozhodně vyzkoušejte tento exotický recept, v němž se potkává bůček s ananasem. Že by vás to nikdy nenapadlo? Vzpomeňte si na tradiční česká jídla našich babiček, ve kterých se do jídel z masa běžně přidávalo sušené ovoce. Sladká chuť ovoce maso výborně doplní a zvýrazní.
Maso | |
libovější vepřový bok | 1 kg |
rajčatová omáčka (passata / rajský protlak) | 2 lžíce |
javorový sirup | 2 lžíce |
voda | 2 lžíce |
menší ananas čerstvý /konzervovaný | 1 / 450 g |
sůl | |
vařený bulgur k podávání | |
Marináda | |
pečené rajčata / rajčatová omáčka (passata / rajský protlak) | 3 lžíce |
chilli paprička | 1 |
stroužky česneku | 2 |
sůl | |
čerstvě mletý pepř |
Nejprve připravíme marinádu. Rozmixujeme část rajčat nebo rajčatové omáčky s chilli papričkou, oloupaným česnekem, solí a pepřem na hladkou pasta.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Kůži masa nakrojíme do tvaru mřížky. Maso osolíme a potřeme (mimo kůži) připravenou marinádou.
Maso otočíme kůží nahoru. Ze zbylé marinády, rajčatové passaty, sirupu a vody vymícháme další marinádu, kterou zalijeme maso tak, aby kůže zůstala čistá.
Vše zakryjeme pokličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 2½ hodiny, až maso změkne.
Ananas nakrájíme na kostičky nebo trojúhelníčky, přidáme do pánve (i se šťávou) a pečeme vše asi půl hodiny odkryté. Ananas lehce zkaramelizuje a kůže bůčku se vypeče dokřupava.
Podáváme s bulgurem.