Květáková polévka s pórkem a muškátovým květem

Květáková polévka s pórkem a muškátovým květem

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 45 minut

V chladných měsících máme často chuť na horké polévky. Ať už si připravíme polévku vývarovou, nebo krémovou, potěší a zahřeje vždy. Květákovou polévku zná z dětství asi každý. Co si ji trochu ozvláštnit zajímavým kořením? Muškátový květ je aromatický a chuťově výrazný, stačí ho tedy jen špetka. Pórek se s květákem překvapivě skvěle doplňuje. Přidejte kousek dobrého pečiva a můžete polévku podávat jako lehký oběd či večeři.

INGREDIENCE

malá cibule 1
květák 1
pórek (světlá část) 1
zeleninový vývar / voda 800 ml
mletý muškátový květ špetka
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej 1 lžíce

PŘÍPRAVA RECEPTU

Květák omyjeme a rozebereme na malé růžičky. Očištěný pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Osmahneme ji společně s pórkem v hrnci na olivovém oleji dozlatova, poté přidáme květák. Zeleninu zalijeme vývarem nebo vodou, přisypeme špetku muškátového květu, osolíme a opepříme. Zakryjeme pokličkou a vaříme do změknutí květáku, trvá to zhruba 20 minut. 

Polévku zahustíme tím, že část zeleniny rozmixujeme pár pulzy tyčového mixéru.  

Můžeme servírovat s čerstvým pečivem.