V chladných měsících máme často chuť na horké polévky. Ať už si připravíme polévku vývarovou, nebo krémovou, potěší a zahřeje vždy. Květákovou polévku zná z dětství asi každý. Co si ji trochu ozvláštnit zajímavým kořením? Muškátový květ je aromatický a chuťově výrazný, stačí ho tedy jen špetka. Pórek se s květákem překvapivě skvěle doplňuje. Přidejte kousek dobrého pečiva a můžete polévku podávat jako lehký oběd či večeři.
malá cibule | 1 |
květák | 1 |
pórek (světlá část) | 1 |
zeleninový vývar / voda | 800 ml |
mletý muškátový květ | špetka |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
olivový olej | 1 lžíce |
Květák omyjeme a rozebereme na malé růžičky. Očištěný pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Osmahneme ji společně s pórkem v hrnci na olivovém oleji dozlatova, poté přidáme květák. Zeleninu zalijeme vývarem nebo vodou, přisypeme špetku muškátového květu, osolíme a opepříme. Zakryjeme pokličkou a vaříme do změknutí květáku, trvá to zhruba 20 minut.
Polévku zahustíme tím, že část zeleniny rozmixujeme pár pulzy tyčového mixéru.
Můžeme servírovat s čerstvým pečivem.