Češi znají (a v kuchyni hojně používají) kysané zelí. Občas si také dopřejeme kvašené okurky. Fermentovaná zelenina je v podstatě jejich obdoba, která ale zabere méně času. Kvašená zelenina je plná tělu prospěšných bakterií, je přirozeným zdrojem vitaminu C a obsahuje bakterie mléčného kvašení, které podporují zdravou střevní mikroflóru. Konzumace kvašené zeleniny tedy posiluje naši imunitu. Fermentovaná zelenina je levná, a navíc člověk přesně ví, co jí. Lze ji připravit celoročně. Kombinace zeleniny a koření se nekladou žádné meze. Vyzkoušejte naše recepty a pak hravě experimentujte!
Základní nálev | |
voda (nejlépe nefiltrovaná / převařená a odstátá) | 1 l |
sůl (bez přidaného jódu) | 20 g |
Fermentovaný květák | |
květák | 1 |
kurkuma | 1 lžíce |
kmín římský | 1 lžíce |
bobkový list | 6–8 |
Fermentované zelí s ředkvičkami | |
červené zelí | 0,5 hlávky |
ředkvičky | 1 svazek |
kuličky nového koření | 1 lžíce |
kuličky pepře | 1 lžíce |
semínka fenyklu | 1 lžíce |
Fermentované cuketky | |
mladé cukety | 4 |
kuličeky zeleného pepře | 1 lžíce |
hořčičné semínko | 1 lžíce |
bobkový list | 6 |
Kvašenou zeleninu připravujeme vždy stejným způsobem, nehledě na to, jaký typ zeleniny kvasíme. Kromě základních ingrediencí je také potřeba mít po ruce dobře vymyté zavařovací sklenice či nádobu na kvašení přímo určenou. Hodit se nám bude také sklenička, jejíž dno se vejde zavařovací sklenice – s její pomocí zatížíme zeleninu ve sklenici.
Zeleninu omyjeme, nakrájíme na drobné kousky a napěchujeme do sklenic. Sklenice neplníme zcela, je třeba nechat místo na zatížení.
Připravíme si nálev z převařené nebo filtrované vody a soli, kterou ve vodě dobře rozpustíme. Nálevem zalijeme zeleninu tak, aby byla zcela ponořená. Pomůžeme si skleničkou, kterou zeleninu zatížíme, aby zůstala stále pod hladinou. Sklenice umístíme na temné místo v chladu (ideální teplota je 18–21 °C, vhodný je třeba chladnější špajz). Při kvašení bude nálev lehce pěnit, může ze sklenic vytékat. Proto je dobré sklenice postavit na tác, který poté snadno očistíte.
Asi za 7–10 dní (podle teploty prostředí) se na povrchu tekutiny přestanou tvořit bubliny. Díky tomu poznáte, že kvašení ustalo. Sklenice uzavřete a skladujte v lednici. Fermentovaná zelenina v lednici vydrží až několik měsíců.