Pokud letos hledáte recept na trochu jiného velikonočního beránka, tenhle je přímo pro vás. Zkuste se podívat k babičce na půdu, určitě se tam skrývá spousta pokladů a třeba mezi nimi bude i forma na králíčka. Kombinace kávy, čokolády, oříšků a muškátového oříšku vás příjemně překvapí a každoroční „beránek“ bude na světě! Nesnažte si přípravu moučníku zjednodušit použitím granulované kávy, králíček by nenabyl takové intenzity. A rozhodně nevynechávejte karamelizovaná kávová zrna, tenhle křupavý prvek je totiž v moučníku tou nejlepší závěrečnou fanfárou!
| třtinový cukr | 100 g |
| kávová zrna | 10 |
| máslo | 90 g |
| hořká čokoláda | 90 g |
| vejce | 1 |
| mléko | 100 ml |
| silné espresso | 40 ml |
| polohrubá mouka | 150 g |
| jedlá soda | 1 lžička |
| mletý muškátový oříšek | ½ lžičky |
| mleté vlašské ořechy / mandle | 40 g |
| máslo na vymazání formy | |
| mouka na vysypání formy |
V malé pánvi nebo rendlíku zahřejeme na nízký stupeň 2 lžíce třtinového cukru, až se rozpustí na světlý karamel. Kávová zrna mezitím podrtíme v hmoždíři nebo nahrubo umeleme v mlýnku. Přidáme je do karamelu, promícháme a rozprostřeme na pečicí papír. Necháme vychladnout.
Máslo rozehřejeme, čokoládu nasekáme nahrubo. Vejce utřeme se zbylým cukrem do pěny a postupně zašleháme mléko, rozpuštěné máslo a kávu. Přisypeme nasekanou čokoládu, mouku, sodu, muškátový oříšek mleté ořechy a zapracujeme je do těsta.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na králíčka pečlivě vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Zchladlá karamelizovaná kávová zrna vmícháme do těsta. Vlijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě asi 35–40 minut.