Jehněčí kebab s pistáciemi

Jehněčí kebab s pistáciemi

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 30 minut

Jehněčí maso je výživné a dietní, recepty z něj se skvěle hodí pro jarní a letní měsíce. Je to pochoutka! Má specifickou chuť a vůni, která ale ne každému musí sedět. Vsaďte se, že díky téhle úpravě masa přijde jehněčímu na chuť každý! Grilování je skvělým způsobem, jak jehněčí maso zpracovat a zařadit do jídelníčku. Velkou roli v tomto receptu hraje koření a bylinky, tak se o ně neochuďte. Jehněčí kebab je skvělý v kombinaci se salátem. Kdo chce, může vše zabalit do pita chlebu nebo do wrapu z tortilly.

INGREDIENCE

Kebab
jehněčí maso (kýta, plece) 500 g
římský kmín mletý 1 lžíce
nasekaný koriandr 1 hrst
sůl
mleté chilli 0,5 lžičky
nastrouhaná kůra z citronu 1/2
pistácie nadrobno nasekané 100 g
olivový olej 2 lžíce
hustý bílý jogurt (ideálně řecký jogurt) 500 g

Salát
zelené byliny (podle chuti a dostupnosti) 4 lžíce lístků máty, 1 hrst pampeliškových listů, 1 hrst listů lebedy, 1 hrst nasekané hladkolisté petržele, 1 hrst špenátových listů, 1 malá hrst levandule)
hlávkový salát 1/2
nasekaná rukola 4 lžíce
pomeranč 1

Dip z kozího jogurtu
kozí jogurt 150 g
lístky máty 4 lžíce
jarní cibulka 1

Dip z řeckého jogurtu
řecký jogurt 200 g
zelená chilli paprička 1
jarní cibulka 1
šťáva z citronu 1/2
sůl
čerstvě mletý pepř
lístky máty pár

PŘÍPRAVA RECEPTU

Rozehřejeme gril, případně předehřejeme troubu na 180 °C. 

Maso zbavíme blan, nakrájíme ho na kostičky a nameleme nebo rozmixujeme v mixéru. Namleté maso posléze ochutíme římským kmínem, koriandrem a mletým chilli. Přidáme citronovou kůru a nadrobno nasekané pistáciové oříšky, osolíme. Pořádně promícháme. 

Z masové směsi vytvarujeme šišky a napícháme je na špejle. Grilovací plochu či plech potřeme olejem, kebaby vyskládáme vedle sebe a upečeme je dohněda, trvá to zhruba 15 minut. 

Na salát promícháme byliny a zakápneme je citronem. 

Kozí jogurt promícháme s nasekanou mátou a jarní cibulkou, řecký jogurt smícháme s nadrobno nasekanou chilli papričkou a jarní cibulkou. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a ozdobíme mátou.

 

Tip: Kebab můžete ochutit také 1 lžičkou kari pasty. Pokud neholdujete ořechům, pistácie můžete vynechat.

Naše webové stránky vloží soubory cookie do vašeho prohlížeče nebo zařízení, pokud máte tuto funkci v nastavení prohlížeče aktivovanou.
Tyto soubory cookie používáme ke zlepšení funkčnosti těchto webových stránek, analýzám a pro zájmově orientovanou reklamu.

Přečtěte si více Zavřít