Pokud rádi vaříte a chcete si pochutnat, ale složitý postup přípravy některých pokrmů vás odrazuje, jídlo z jednoho hrnce pro vás bude to pravé. Tradiční jídlo z Texasu zažilo mnoho obměn a dnes se vaří v různých variantách. Klasické chilli con carne se připravuje z hovězího masa. Úpravě nazvané white chilli dodají chuť bílé fazole, chilli verde obsahuje velmi pálivé papričky a vývar z kuřecího a vepřového masa. Dokonce můžete i ubrat hlavní surovinu, maso, a připravit pokrm na vegetariánský způsob pouze s dýní, bramborami nebo s tofu. Dýňové chilli con carne v sobě snoubí podzimní chuť právě díky přidané dýni.
| cibule | 1 |
| červená paprika | 1 |
| mrkev | 2 |
| chilli paprička | 1 |
| rostlinný olej | 2 lžíce |
| česnek | 2 stroužky |
| mleté chilli | ½ lžičky |
| sladká paprika mletá | 1 lžíce |
| římský kmín | 1 lžíce |
| mleté hovězí maso | 500 g |
| suché červené víno | 150 ml |
| hovězí vývar | 300 ml |
| konzervované rajčata | 400 g |
| rajčatový protlak | 2 lžičky |
| vařené / konzervované červené fazole | 400 g |
| čerstvě mletý pepř | |
| sůl | |
| hořká čokoláda | 1 kostička |
| dýňová dužina | 400 g |
| koriandr čerstvý | 1 hrst |
| zakysaná smetana | 150 g |
Cibuli nakrájíme nadrobno, papriku na kostičky, mrkev a chilli papričku na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli, pražíme ji 1 minutu. Poté přisypeme papriku a mrkev, opékáme zhruba 3 minuty a přidáme chili papričku a drcený česnek. Okořeníme a restujeme ještě 2 minuty. Ztlumíme na střední stupeň, vsypeme maso, rozmačkáme ho vařečkou a dusíme ze všech stran dohněda. Osolíme a opepříme.
Vlijeme víno, necháme ho vyvařit, přilijeme vývar a rajčata, přidáme rajčatový protlak, osolíme a opepříme. Zvýšíme teplotu. Až se směs začne vařit, přiklopíme ji a ztlumíme teplotu na nízký stupeň. Necháme probublávat zhruba 20 minut. Dýni nakrájíme na kostičky a vmícháme ji po 10 minutách k masu. Dusíme, přidáme fazole a povaříme ještě 10 minut.
Nakonec vmícháme čokoládu a necháme 10 minut odpočinout. Dochutíme solí a pepřem. Rozdělíme do misek a posypeme nasekaným koriandrem. Podáváme se zakysanou smetanou.