Couračka je tradiční česká polévka, dodnes velmi oblíbená. Jedná se o prostou polévku, která se ale podávala (a stále podává) i ve sváteční dny. Byla připravována velmi jednoduše z vařeného, zahuštěného kysaného zelí, někdy doplněného klobáskami či uzeným masem. A proč se jí říká couračka? Když naberete lžící zelí, občas vám polévka prostě ukápne, trochu se „courá“.
| brambory | 400 g | 
| kmín | 1 lžička | 
| sůl | |
| kysané zelí | 250 g | 
| bobkový list | 1 | 
| kuličky nového koření | 3 | 
| kuličky černého pepře | 3 | 
| máslo | 2 lžíce | 
| hladká mouka | 1 lžíce | 
| paprika sladká mletá | 0,5 lžičky | 
| smetana na vaření | 200 ml | 
Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a uvaříme ve větším hrnci v osolené vodě s kmínem doměkka. Vodu ale neslijeme – později k bramborám a k této vodě přidáme uvařené zelí.
Jakmile dáme vařit brambory, zelí nakrájíme nahrubo a uvaříme ho zvlášť v menším hrnci se zbylým koření, také doměkka. Vaříme ho zvlášť, protože brambory by se v kyselé vodě špatně a dlouho vařily.
V pánvi rozehřejeme polovinu másla, poté do něj vmícháme mouku a mícháním na středním plameni připravíme zlatavou jíšku.
K bramborám s vodou vmícháme uvařené zelí a mletou papriku, zahustíme polévku jíškou a povaříme ji posledních 5 minut. Nakonec přidáme zbylé máslo a smetanu. Horkou polévku hned podáváme.