Už jste zkoušeli, kolik Scovilleových jednotek pálivosti zvládnou vaše ústa? Ani to nezkoušejte. Raději oslavte pálivost různých druhů chilli papriček spolu s voňavým kořením v pastě tikka. Indové s ní vaří předkrm s kuřecím masem nebo zeleninou, který vás v zimním počasí krásně zahřeje. Zázvorem, kurkumou, kajenským pepřem i římským kmínem.
máslo | 2 lžíce |
olivový olej | 2 lžíce |
brambory | 500 g |
menší květák | 1 |
menší brokolice | 1 |
máslová dýně | 1/2 |
čerstvý koriandr | 1 hrst |
česnek | 4 stroužky |
červený vinný ocet | 1 lžíce |
kuře | 1 |
sůl | špetka |
čerstvě mletý pepř | špetka |
tikka pasta | |
Předehřejeme troubu na 180 °C. Hluboký plech vymažeme rozpuštěným máslem s lžící oleje (nebo samotným olejem).
Podle kvality brambor je buď oloupeme, nebo jen omyjeme a nakrájíme na osminky. Květák a brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky. Tvrdý stonek nakrájíme na kostičky. Dýni rozkrájíme na větší kostky.
Omyjeme a nasekáme stonky koriandru na kousky dlouhé 2 cm. Listy si ponecháme na ozdobu. Vydrží čerstvé, když je ponoříme do studené vody. Oloupeme česnek, který si nakrájíme nahrubo nebo ponecháme vcelku.
Zeleninu s koriandrem a česnekem osolíme, opepříme a promícháme. Přidáme lžíci olivového oleje a ocet. Směs rozprostřeme na plech.
Kuře potřeme tikka
pastou ze všech stran i zevnitř. Položíme ho na mřížku nad pekáč se zeleninou.
Pečeme asi hodinu tak, aby bylo kuře měkké a dozlatova opečené. Kuře i zeleninu
občas obrátíme.
Hotové kuře necháme pět minut odpočinout. Naporcujeme ho a podáváme se zeleninou a nasekanými lístky koriandru.