Rybízové keříky s červenými, bílými nebo černými bobulemi známe hlavně z babiččiny zahrádky a z kompotů zavařených na zimu. V Evropě se rybíz pěstuje už od 14. století, a to primárně z důvodu jeho léčivých vlastností. My dnes víme, že plody skrývají velké množství vitaminu C, z barevných odrůd ho má nejvíc rybíz černý. Možná vás překvapí, že z listů můžeme připravit vcelku chutný čaj a používat ho při střevních obtížích. Černý rybíz zároveň obsahuje rutin, který léčí různé cévní problémy. Pěstujte na zahrádce všechny barevné varianty rybízu, abyste si mohli připravit barevně i chuťově zajímavý rosol. Potěší vás nejen u snídaně namazaný na chlebu nebo na nedělních palačinkách, ale i o Vánocích mezi lineckými kolečky.
červený rybíz | 700 g |
černý rybíz | 300 g |
vanilkový lusk | 1 |
krupicový cukr (nejlépe bio řepný cukr) | 500 g |
nastrouhaný muškátový oříšek | špetka |
hřebíček | 3 |
Rybíz omyjeme, otrháme ze stopek a zbavíme bubáků. Kuličky vysypeme do většího hrnce se silnějším dnem, podlijeme vodou, k rybízu nastrouháme špetku muškátového oříšku a přisypeme celý hřebíček. Začneme pomalu na středním plameni dusit. Jde nám o to, aby kuličky rybízu pustily šťávu, ale plody nijak nemačkáme.
Až plody změknou a pustí šťávu, necháme je překapat přes plátýnko do mísy (plátýnko musí být k míse dobře upevněno). Nejlepší je šťávu nechat pomalu překapat přes noc.
Připravíme si sklenice, které spolu s víčky důkladně umyjeme. Vyplatí se víčka zalít horkou vodou nebo je chvilku povařit. Sklenice i víčka necháme uschnout na čisté utěrce.
Překapanou rybízovou šťávu svaříme v hrnci s cukrem na malém plameni. Vanilkový lusk prořízneme, otevřeme a nožem z něj setřeme semínka. Celý lusk i semínka vložíme do šťávy, kterou povaříme asi 10 minut. Pěnu, která se na povrchu tvoří, můžeme sbírat. Nakonec vyjmene vyvařený lusk.
Rosol nalijeme do připravených sklenic a dobře zavíčkujeme. Sklenice můžeme také zavařit pro delší trvanlivost.