Pěkně zralé hrušky, medové fíky, koriandr… Tohle je recept na zajímavý džem s exotickou chutí. Hrušky s koriandrem se velmi dobře doplňují, fíky dodají džemu patřičnou sladkost. Cukr je však třeba použít, určitě ho nevynechávejte, funguje jako konzervant. Džem trošku připomíná chutney, můžete ho také podávat k sýrům a vínu. Mák je krásným okrasným prvkem. Prima změna, kterou stojí za to zkusit, co říkáte?
čerstvé / sušené fíky | 15 |
hrušky | 2 kg |
voda | 200 ml |
koriandr mletý | 1 lžíce |
hřebíček celý | 10 |
badyán celý | 3 hvězdičky |
skořice mletá | 2 lžičky |
mletý mák | 1 lžíce |
třtinový cukr | 500 g |
Sušené fíky spaříme horkou vodou, čerstvé fíky oloupeme a rozpůlíme. Hrušky oloupeme, nakrájíme, odstraníme jádřinec. Vaříme je s vodou, sušenými fíky, koriandrem a kořením do rozvaření. Čerstvé fíky je lepší přidat až na konec vaření, rozvaří se rychle.
Vsypeme mák a cukr, promícháme, aby se cukr rozpustil. Vzniklý džem nalijeme do umytých a vysušených sklenic, zavíčkujeme a otočíme je dnem vzhůru.
Tip: Pokud hrušky nemají dostatek pektinu a nehoustnou, můžeme jim pomoc želírovacím cukrem nebo je vařit s jablečnými slupkami v látkovém pytlíčku.