Hruškový džem s mákem, fíky a koriandrem

Hruškový džem s mákem, fíky a koriandrem

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 60 minut

Pěkně zralé hrušky, medové fíky, koriandr… Tohle je recept na zajímavý džem s exotickou chutí. Hrušky s koriandrem se velmi dobře doplňují, fíky dodají džemu patřičnou sladkost. Cukr je však třeba použít, určitě ho nevynechávejte, funguje jako konzervant. Džem trošku připomíná chutney, můžete ho také podávat k sýrům a vínu. Mák je krásným okrasným prvkem. Prima změna, kterou stojí za to zkusit, co říkáte?

INGREDIENCE

čerstvé / sušené fíky 15
hrušky 2 kg
voda 200 ml
koriandr mletý 1 lžíce
hřebíček celý 10
badyán celý 3 hvězdičky
skořice mletá 2 lžičky
mletý mák 1 lžíce
třtinový cukr 500 g

PŘÍPRAVA RECEPTU

Sušené fíky spaříme horkou vodou, čerstvé fíky oloupeme a rozpůlíme. Hrušky oloupeme, nakrájíme, odstraníme jádřinec. Vaříme je s vodou, sušenými fíky, koriandrem a kořením do rozvaření. Čerstvé fíky je lepší přidat až na konec vaření, rozvaří se rychle. 

Vsypeme mák a cukr, promícháme, aby se cukr rozpustil. Vzniklý džem nalijeme do umytých a vysušených sklenic, zavíčkujeme a otočíme je dnem vzhůru. 

Tip: Pokud hrušky nemají dostatek pektinu a nehoustnou, můžeme jim pomoc želírovacím cukrem nebo je vařit s jablečnými slupkami v látkovém pytlíčku.