Hovězí mini cheeseburgery s bylinkovým dipem

Hovězí mini cheeseburgery s bylinkovým dipem

Druh jídla Maso Obtížnost Snadná Příprava 240 minut

Nakládané cuketky, rajče, sýr, maso a bylinkový dip v cizrnové housce. Tak rozdílné součásti vytvoří výživově hodnotnou svačinku, dokonalý celek plný překvapení při každém zakousnutí. Použijte libové mleté hovězí maso z bio chovu. V zimě se nebojte přisypat sušené bylinky, které dip příjemně dochutí. Díky minicheeseburgerům na chvíli utichne každá dětská oslava, ze které nebudou domů spěchat ani rodiče.

INGREDIENCE

Cheeseburger
mletý libovější hovězí maso 800 g
sůl špetka
čerstvý mletý pepř špetka
domácí houstičky 8
sýr čedar 8 plátků
rajčata (nakrájená na 8–16 plátků) 2
nakládané cuketové pickles

Cizrnové houstičky (8–10 kusů)
konzervovaná nebo vařená cizrna 125 g
voda 4 lžíce
sůl 1 lžička
polohrubá mouka 360 g
sušené droždí 1 balíček (7g)
extra panenský olivový olej 3 lžíce
mák, kmín a sůl na posypání

Bylinkový dip
oregano 1 lžíce
bazalka 1 lžíce
tymián 1 lžíce
petržel 2 lžíce
sojanéza 3 lžíce
worcestrová omáčka pár kapek
kečup 1 lžíce
sůl špetka

Sojanéza
sojové mléko 100 ml
slunečnicový olej 200 ml
šťáva z citronu 1/2

PŘÍPRAVA RECEPTU

Připravujeme-li cizrnu ze sušených zrn, je třeba ji nejprve nechat 8 hodin namočit a poté ještě hodinu vařit.  

Konzervovanou nebo uvařenou cizrnu rozmixujeme s vodou a solí dohladka. V míse ji smícháme s moukou, sušeným droždím a 2 lžícemi olivového oleje. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého vytvoříme bochánek. Těsto necháme hodinu kynout pod utěrkou.  

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a chvíli ho prohněteme. Těsto rozdělíme na 8–10 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme malé bochánky. Rozprostřeme je na plech vymazaný zbylým olejem, posypeme mákem, kmínem a solí. Bochánky přikryjeme utěrkou a necháme 30–45 minut kynout.  

Troubu předehřejeme na 200 °C. Housky pečeme 18–20 minut dozlatova. 

Mezitím si připravíme maso. Osolíme ho, opepříme a vytvarujeme z něj karbanátky o něco větší, než je průměr housek. Burgery zvolna opékáme na grilu, zhruba 2–3 minuty z každé strany. Můžeme je připravit také v troubě předehřáté na 180 °C, kde je budeme péct 10 minut. I když chceme maso dokonale propečené, snažíme se, aby nebylo příliš vysušené.  

Připravíme si sojanézu na základ dipu. Mléko, olej a citron rozmixujeme v úzké nádobě pomocí tyčového mixéru do konzistence majonézy. Bylinky smícháme se sojanézou, worcesterovou omáčkou, kečupem a solí. Pořádně promícháme a dip necháme v chladu uležet.  

Upečené houstičky rozřízneme a opečeme je na grilu, aby příjemně křupaly.  

Chvilku před tím, než je maso hotové, na něj položíme plátky sýra, které se lehce rozpustí.  

Na ogrilovanou housku položíme maso se sýrem, plátky rajčete, lžíci dipu, nakládané pickles cuketky a horní část housky. Použijeme párátko, které udrží burger pohromadě. Ještě teplé cheeseburgery podáváme.