Máte doma přebytek nádherně zralých rajčat? Nebo prostě nechcete kupovat průmyslově vyráběné kečupy, které jsou plné cukru a zbytečných éček? Připravte si rajský kečup sami doma. Domácí kečup dá trochu práce a jeho příprava nějaký ten čas zabere, ale určitě ho oceníte. Chuťově je vynikající! Tento kečup je vylepšený o zralý černý bez, který hustou rajskou omáčku krásně obarví a přidá další rozměr chuti. Pokud kuličky bezu nemáte, udělejte kečup klasicky jen z rajčat, nic tím nezkazíte.
| rajčata (pokrájená na kousky) | 4 kg |
| větší nakrájené cibule | 8 |
| ocet | 5 malých naběraček |
| sladká paprika mletá | 2 polévkové lžíce |
| cukr | 240 g |
| sůl | 3 kávové lžičky |
| mletý hřebíček | 0,5 lžičky |
| skořice mletá | 1 lžička |
| mletý zázvor | 0,5 lžičky |
| muškátový květ | 0,5 lžičky |
| hořčice | 2 polévkové lžíce |
| pepř černý mletý | 1,5 lžičky |
| mleté chilli | na špičku nože |
Rajčata a všechny ostatní ingredience se spolu povaří 2 hodiny ve velkém hrnci. Během vaření rajčatovou směs často mícháme. Poté směs propasírujeme nebo rozmixujeme a dále povaříme, dokud kečup nezhoustne.
Hotový ještě horký kečup nalijeme do vymytých a vysušených lahví. Lahve zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Kečup se už pak nemusí sterilovat.