Připravte si doma svůj, je to až legračně jednoduché! Až bude kečup hotový a vy zavřete poslední sklenici, budete se divit, proč si kečup už dávno nepřipravujete sami. Základem dobrého kečupu jsou na slunci dozrálá, voňavá, sytě červená rajčata. Ideální je zpracovat přebytek rajčat ze zahrádky, dobrá rajčata lze ale sehnat i na trhu. Cibule sladkým rajčatům dodá výraznou chuť. A koření? To se postará o charakteristickou chuť kečupu! Žádné další ingredience, konzervanty či chemické složky nemají v kečupu své místo.
rajčata | 4 kg |
větší cibule | 8 |
ocet | 5 lžic |
sladká paprika | 2 polévkové lžíce |
cukr | 240 g |
sůl | 3 lžičky |
hřebíček mletý | 0,5 lžičky |
mletá skořice | 1 lžička |
mletý zázvor | 0,5 lžičky |
mletý muškátový oříšek | 0,5 lžičky |
hořčice | 2 polévkové lžíce |
pepř černý mletý | 2 lžičky |
mleté chilli | na špičku nože |
Rajčata a cibuli nakrájíme na větší kusy. Zeleninu spolu s ostatními ingrediencemi vsypeme do hrnce a vaříme asi 1–1,5 hodiny na mírném plameni. Směs je potřeba často míchat, aby se nepřipálila.
Provařenou směs propasírujeme. Propasírovaný kečup ještě chvíli povaříme a necháme ho zhoustnout na požadovanou konzistenci.
Ještě horký kečup lijeme do čistých a suchých lahví, které hned zavíčkujeme. Kečup můžeme sterilovat klasickým způsobem.