Burgery jsou oblíbenou „guilty pleasure“ skoro každého z nás. Zkuste je připravit při letní grilovačce a vaše rodina s kamarády vás budou milovat. I z burgeru můžete udělat gastronomický zážitek! Kromě skvělého masa a housky nesmí v pořádném burgeru chybět skvěle dochucený dip. Důležité je také umět správně zkombinovat všechny složky burgeru – ne každý dip se totiž hodí ke každému masu. Naštěstí existuje několik osvědčených tipů, se kterými nešlápnete vedle. S jakými dipy uděláte velkou parádu na každém grilování? Čtěte dál.
Nebojte se při výběru dipu experimentovat, kupovaná hořčice a kečup už jsou dávno passé. Základů na dipy existuje hned několik – jogurt, olivový olej, zelenina nebo třeba i oříšky. Při výběru vhodného dipu hodně záleží na všech ostatních komponentech, které do burgeru použijete, chutě se musí vzájemně doplňovat a neměly by se přebíjet. Jak kombinovat daný pokrm s dipem, abyste dosáhli kýženého výsledku?
Základem je samozřejmě jogurt, sáhněte po co nejtučnějším. Má plnější chuť, tuk je navíc nositelem chuti. Bílý jogurt je nejlepší dochutit bylinkami, kořením a citronem. Jogurtové dipy se skvěle hodí k burgerům, které jsou kořeněné a pálivé, jelikož jemný jogurt celý burger krásně doplní a zjemní. Jogurt funguje skvěle například s jehněčím masem. Zkuste si podle našeho receptu připravit kebab, ze kterého posléze můžete vytvořit originální burger.
Bylinné dipy jsou založené na oleji. Jsou skvělé v tom, že si je v sezóně můžete připravit dopředu. Uchováte je jednoduše v lednici, a skvělé dipy tak můžete mít při ruce i na podzim, kdy už tolik čerstvých bylin není. Dipy z bylin burgery krásně rozvoní. Asi nejznámějším bylinným dipem je jihoamerické chimichurri, které se hodí hlavně k hovězímu masu. Do burgerů je tedy ideální! Recept je navíc jednoduchý a opravdu rychlý.
Zeleninových dipů existuje spoustu, jedním z nejznámějších (a u nás v Česku nejoblíbenějších) je určitě kečup. Domácím kečupem u všech zabodujete! Zkuste připravit skleniček o trochu víc a hned máte pro kamarády skvělou výslužku ze své grilovačky. Vsaďte se, že taková malá pozornost vaše hosty potěší. Kečup se hodí snad ke každému jídlu a hlavně ho mají všichni rádi (nejvíce se samozřejmě zavděčíte dětem, které ostatně můžete zapojit i do samotné přípravy kečupu). Zkuste třeba náš recept provoněný kořením a vylepšený o zralý černý bez, který dodá kečupu krásnou plnou barvu.
Kromě dobře známého kečupu ze zralých, sluncem vyhřátých rajčátek můžete vykouzlit i takové pecky, jako je třeba baba ganoush nebo guacamole. Baba ganoush je dip z pečených, nejlépe až spálených lilků. Jejich uzenou chuť zjemňuje sezamová pasta tahini. Tato orientální pochoutka pochází z Blízkého východu, kde se tradičně konzumuje s arabským chlebem. Často se podává jako předkrm, výborně však poslouží i jako dip k masu nebo doplní grilovanou zeleninu. Lilky dostanou úplně jinou, opravdu výbornou chuť, pokud je opečete na přímém ohni. Vůně kouře krásně doplní chuť celého burgeru. Svou lehce zauzenou chutí se baba ganoush hodí víceméně ke každému masu, ale skvělá je kombinace s jehněčím. Jak na tuto lilkovou pochoutku se dozvíte v tomto receptu.
A co guacamole? Znáte tenhle sytě zelený dip plný zdraví prospěšných látek? Zkoušeli jste ho už? Základem je dobře zralé avokádo, které se jen rozmačká vidličkou a dochutí olivovým olejem, limetovou šťávou, solí, pepřem a sušeným chilli. Guacamole pochází z Mexika, tak co takhle vyzkoušet burger v mexickém stylu? Kombinace hovězího masa, avokáda, chilli papričky, koriandru a kukuřičných nachos celou grilovačku hned přesune na slunné pláže v Cancúnu!
Dalším zajímavým typem na dip, který pro vás máme, je harissa. Harissu v burgeru ocení hlavně milovníci pálivých pokrmů. Základem jsou totiž chilli papričky. Ty mají v přiměřeném množství příznivý vliv na zažívání. Navíc snižují chuť na sladké a tučné potraviny! Dost možná vás tak na grilovačce uspokojí jen jeden burger a večer v posteli nebudete naříkat, že jste se zase přejedli. Pálivé papričky parádně doplňuje voňavé exotické koření – římský kmín a semínka koriandru, které dipu dodávají ten pravý orientální nádech.
Zajímavý dipem je omáčka z arašídů a kokosového mléka, kterou si můžete připravit podle tohoto receptu. Nasládlá, kokosem vonící omáčka se skvěle hodí k burgerům s asijským šmrncem. Promíchejte listový salát a bylinky vonící dálavou (doporučujeme koriandr, perilu nebo thajskou bazalku) a tuto zelenou směs přidejte společně s omáčkou do burgeru. Nebudete litovat, novou svěží chuť Asie si zamilujete. Takový burger opravdu rozehraje všechny vaše chuťové pohárky, je skvělý!