Kompot z hrušek není v našich končinách nic nového. Náš recept na hruškový kompot je ale postavený na koření, jehož chuť a vůně se do naložených hrušek krásně nasákne. Znáte kardamom? Tyto exotické aromatické bobulky původem z Indie svým kořenitě citronovým nádechem dodají lokálním hruškám nebývalý šmrnc. Kardamom skvěle doplní skořice s hřebíčkem a vanilkou. Výsledkem bude sladká chuť s lehce pikantním nádechem.
| hrušky | |
| třtinový cukr | dle chuti | 
| badyán | 1 hvězdička | 
| skořice celá | 1–2 svitky | 
| hřebíček | 3 | 
| kardamom | 3 | 
| pepř černý celý | |
| vanilková semínka | špetka | 
Hrušky oškrábeme, nakrájíme na podélné měsíčky a zbavíme je jádřinců. Poté je pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Svaříme vodu s cukrem. Mícháme, dokud se cukr ve vodě nerozpustí. Přidáme koření a vše povaříme další 2–3 minuty. Odstavíme z varu.
Kousky hrušek naskládáme do čistých suchých sklenic a zalijeme je horkým lákem. Aby nám kompot dlouho vydržel, sklenice zavaříme.