O řepě bylo napsáno mnoho oslavných slov, přesto se u nás nestala zrovna nejoblíbenější zeleninou. Zahoďte předsudky, které chuť řepy neprávem provází, a zkuste řepu připravit zase na trochu jiný způsob. Tohle nezvyklé, výrazně růžové pesto vás mile překvapí. Je dobré nejen na těstoviny, ale i do polévek či jako pomazánka na pečivo. V létě řepové pesto využijete jako chutný (a oku lahodící) doplněk ke grilovaným masům a zelenině.
střední řepa | 2 |
parmazán | 100 g |
nasekaná hladkolistá petržel | hrst |
nasekané listy řapíkatého celeru | hrst |
česnek | 1 malý stroužek |
sušený kopr | 1 lžička |
vlašské ořechy | hrst |
balsamico ocet | |
olivový olej | |
sůl | |
pepř |
Omytou
řepu nejprve povaříme ve vodě, ke změknutí bude potřebovat nejméně 30 minut.
Uvařenou řepu necháme zchladnout a poté ji oloupeme.
Řepu nakrájíme na menší kousky a vložíme do mixéru. K řepě
přidáme i nakrájená parmazán a ořechy. Zalijeme asi 3 polévkovými lžícemi oleje
a krátce mixujeme. Do hrubě nasekané směsi nasypeme byliny. Dochutíme kapkou
octa, sušeným koprem, solí a pepřem. Znovu lehce promixujeme. Můžeme ještě
podle konzistence přidat olej.