Malinová šťáva s bourbonskou vanilkou bez vaření

Malinová šťáva s bourbonskou vanilkou bez vaření

Druh jídla Bezmasá jídla Obtížnost Snadná Příprava 40 minut + odležení 2 dny

Maliny jsou takový malý letní poklad. Mnohdy nadáváme, že maliníky jsou plevel, který se nekontrolovaně rozrůstá po zahradě, jakmile se ale keříky obalím malými růžovými kalíšky, nejednomu se rozzáří oči a přepadne ho nekontrolovatelná touha začít plody sbírat (do pusy). Hlavně děti. A kdo by si z dětství nepamatoval malinovku? Tahle je bez umělých dochucovadel a barvidel. Tím, že se šťáva nevaří, maliny totiž nepřichází o tu pravou malinovou chuť. A voňavá bourbonská vanilka už je jen třešničkou na dortu.

INGREDIENCE

maliny 3 kg
voda 2 l
šťáva z citronu 2
krupicový cukr 600 g
bourbonská vanilka 1 lusk


PŘÍPRAVA RECEPTU

Maliny v hrnci rozmačkáme, zalijeme studenou vodou, přidáme citronovou šťávu a vanilkový lusk. Hrnec zakryjeme a necháme 48 hodin odstát.  

Překapeme šťávu přes plátýnko a promícháme ji s cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, rozlijeme šťávu do čistých, suchých sklenic. 

Šťávu je třeba sterilovat. Sklenice se šťávou nedovřeme napevno, postavíme je do hrnce, zalijeme do poloviny vodou, zahříváme na 85 °C zhruba 10 minut. Pak je postavíme na dřevěné prkénko a dovřeme víčko. Sklenice se šťávou necháme vychladnout.