Maliny jsou takový malý letní poklad. Mnohdy nadáváme, že maliníky jsou plevel, který se nekontrolovaně rozrůstá po zahradě, jakmile se ale keříky obalím malými růžovými kalíšky, nejednomu se rozzáří oči a přepadne ho nekontrolovatelná touha začít plody sbírat (do pusy). Hlavně děti. A kdo by si z dětství nepamatoval malinovku? Tahle je bez umělých dochucovadel a barvidel. Tím, že se šťáva nevaří, maliny totiž nepřichází o tu pravou malinovou chuť. A voňavá bourbonská vanilka už je jen třešničkou na dortu.
maliny | 3 kg |
voda | 2 l |
šťáva z citronu | 2 |
krupicový cukr | 600 g |
bourbonská vanilka | 1 lusk |
Maliny v hrnci rozmačkáme, zalijeme studenou vodou, přidáme citronovou šťávu a vanilkový lusk. Hrnec zakryjeme a necháme 48 hodin odstát.
Překapeme šťávu přes plátýnko a promícháme ji s cukrem. Jakmile se cukr rozpustí, rozlijeme šťávu do čistých, suchých sklenic.
Šťávu je třeba sterilovat. Sklenice se šťávou nedovřeme napevno, postavíme je do hrnce, zalijeme do poloviny vodou, zahříváme na 85 °C zhruba 10 minut. Pak je postavíme na dřevěné prkénko a dovřeme víčko. Sklenice se šťávou necháme vychladnout.