Jak ugrilovat pořádnou flákotu masa jsme se už naučili v minulém článku. Dnes budeme grilovat špízy! Maso na špejli je sázka na jistotu. Špízy jsou rychlovka, do jednoduché a zábavné přípravy můžete zapojit celou rodinu. Záleží jen na vás, jaký druh masa a jeho zpracování zvolíte, originalitě se meze nekladou. Kostky masa na střídačku s grilovanou zeleninou mají všichni rádi, co ale tentokrát zkusit něco nápaditějšího? Udělejte od grilu dojem na celé osazenstvo!
U špízů z mletého masa je velmi důležité připravenou masovou směs dobře umačkat na špejli, aby se nám v průběhu grilování maso od špejle neoddělilo. Namlít můžete jakékoliv maso – od kuřecího přes hovězí až po jehněčí.
Pro dochucení masa se nabízejí dva hlavní způsoby. Můžete ho ochutit jen základním kořením, jako je sůl, pepř a třeba sušený česnek. Pak ke špízům doporučujeme podávat chuťově výrazný dip. Nabízí se například jihoamerická chimichurri omáčka z čerstvých bylin se svěží limetkou nebo harissa připravená z řízných chilli papriček. Vrhnout se můžete i do výraznějšího exotického koření – do špízů se hodí římský kmín, koriandr nebo sušený zázvor. Takové špízy doplňte jemnějšími dipy, třeba jogurtovým dipem s jarní cibulkou a mátou.
Víte, že před grilováním je třeba namočit špejle? Stačí je ponořit do vody alespoň 3 hodiny předem. Díky tomuto triku se maso na špejle nad ohněm nepřilepí a jednoduše z nich pak špízky sundáte. Co se týká samotného grilování masa, hlavně nespěchejte s jeho otáčením. Musí na rozpáleném grilu zůstat minimálně 3 minuty. Pokud byste špíz otočili dříve, mohl by se vám na gril přilepit a celý se rozpadnout.
Během teplých večerů u grilu zkuste připravit masové válečky z vepřového mletého masa doplněné o svěží okurkový salát tzatziki. Recept je opravdu jednoduchý a zvládne ho i úplný grilovací začátečník. Je vhodné použít kombinaci bůčku a plece, tato masa jsou tučnější, a tím pádem i šťavnatější.
Dalším skvělým originálním receptem na špízy je jehněčí kebab. Jehněčí maso je velmi lehké, pro horké letní grilovačky ideální. Určitě z receptu nevynechejte koření, maso krásně dochutí! Nadchne tak i ty, kteří jehněčí maso nemají moc v oblibě.
Super nápad jsou exotické špízy ze směsi vepřového a hovězího masa, které se napichují na stonky citronové trávy. Ta dodá masu netradiční citrusovou chuť! Citronovou trávu již celkem běžně seženete třeba ve větších supermarketech. Můžete si ji dokonce i vypěstovat ze semínka na svojí zahrádce! Určitě si dejte tu práci a sežeňte také všechny bylinky, které jsou v receptu uvedeny. Bez nich to nebude ta pravá Asie! Zkuste kouknout třeba do asijských večerek, určitě tam najdete vše, co potřebujete.
Na špízy z vepřového masa doporučujeme použít kýtu, bůček, plec nebo krkovici. Všechna tato masa jsou tučná a šťavnatá. A přesně to potřebujete – na vepřových špízech je skvělé, jak jsou krásně dokřupava opečené a zároveň uvnitř šťavnaté…
Nezapomeňte před grilováním vepřové maso marinovat. Z tohoto seznamu receptů si určitě nějakou marinádu vyberete. Maso do marinády naložte určitě alespoň den dopředu. Zajímá vás proč? Je důležité, aby se veškeré chutě propojily a vstřebaly do masa. Díky tomu maso bude po upečení plné chutí! Pokud byste maso marinovali třeba jen 3 hodiny před grilováním, marináda se do masa nestihne vstřebat, zůstane pouze na jeho povrchu. A vy tím pádem zbytečně přijdete o krásně plnou chuť výsledných špízů.
Máte rádi asijské chutě? Arašídy? Limetku? Kokosové mléko? Tak to si zamilujete recept na vepřové špízy s arašídovou omáčkou, které jsou doplněny lehkým salátem z okurek.
Pokud máte raději bílé maso a rozhodnete se pro kuřecí špízy, zvolte stehenní část masa, která je šťavnatá a při grilování se jen tak nevysuší. Nechcete-li ztrácet čas vykosťováním, v obchodech nebo u řezníka sáhněte po již vykostěných stehnech.
Našim oblíbeným receptem je kuřecí satay s arašídovou omáčkou. Uvidíte, že tenhle recept si zamilují všichni, od dětí až po rodiče. Lehce pikantní marinádu hezky zjemníte omáčkou s kokosovým mlékem. Přesuňte se během pár chvil do slunné jižní Asie a užijte si pohodu u rozpáleného grilu!