Vitana - Všehokoření

Nápadité přílohy ke grilovanému masu

6. 5. 2021
Nápadité přílohy ke grilovanému masu

Grilovačka domluvená, maso nakoupené a teď už stačí jen vymyslet, co k fláku masa zakousnete. Grilovaná zelenina a chleba z obchodu už vás nebaví? Rozumíme. Vyzkoušejte naše tipy na originální přílohy. Vsadíme se, že vaše návštěva bude tak nadšená, že bez receptu neodejde!

Udělejte dojem s nápaditým domácím pečivem

Nejklasičtější volbou pro přílohu ke grilovanému masu je určitě pečivo. Hodí se ke všemu a zavděčíte se jím každému strávníkovi. Co zkusit trochu experimentovat a upéct něco doma? Domácí pečivo je tak dobré, nadýchané, vláčné a voňavé...

Znáte naan? Jedná se o kynuté chlebové placky z pšeničné mouky, které pochází z Asie. Tradičně se naan peče v tandoori, což je pec vyhloubená v zemi. Nebo pec, která ji svým tvarem připomíná – vypadá jako hliněné vosí hnízdo a těsto se v ní peče přilepené na stěny. Nebojte, ač to tak možná zní, příprava placek naan v našich domácích podmínkách není vůbec složitá. Stačí vám pánev, nejlépe těžká litinová, která rovnoměrně vede teplo. Naan si doma upečte podle tohoto receptu. Placky provoněné římským kmínem jsou ještě lepší, když je po upečení potřete máslem!

Naan

Skvělou volbou na letní grilovačky je také pita chleba. Domovinou tohoto pečiva je pravděpodobně Mezopotámie, odkud se pita posléze rozšířila do Přední Asie, Středomoří a na Balkán. Pita chléb se při pečení nafukuje, vzniká tak kapsa, kterou můžete naplnit grilovaným masem, zeleninou a omáčkou, která celý pokrm podtrhne. Tento chléb se hodí se ke každému druhu masa. V kombinaci s dipem tzatziki vás pita přenese až do slunného Řecka!

A kdo se rozhodne pochutnat si na čerstvě upečeném chlebu focaccia, ocitne se na chvíli pro změnu ve slunné Itálii. Mamma mia! Toto nadýchané bílé pečivo můžete opět kombinovat s jakýmkoliv masem. Focaccia pojme spoustu čerstvých či sušených bylinek podle vaší chuti – tymián, rozmarýn nebo třeba oregano… Už cítíte tu středomořskou vůni, která se line z vaší trouby? Na focaccie je skvělé, že pokud ji náhodou nestihnete sníst v den upečení, velmi chutně ji můžete zpracovat i následující den. Nakrájejte ji na plátky, pokapejte olivovým olejem a opečte na grilu ze všech stran krásně dokřupava. Vzniklé tyčinky doporučujeme přikusovat k vychlazenému bílému vínu.

Bylinková focaccia

Tímto způsobem při grilování krásně zužitkujete jakýkoliv chléb, který už není nejčerstvější. Pokud plátky chleba ogrilujete, pokapete olejem a po upečení k nim přidáte třeba trochu zeleného argentinského dipu chimichurri (který se mimo jiné skvěle hodí i ke grilovanému hovězímu masu) nebo kteréhokoliv oblíbeného pesta, vykouzlíte jednoduše další skvělou nápaditou přílohu, jejíž příprava vám zabere jen pár minut.

Zeleninové přílohy na různé způsoby

Zeleninu můžete zpracovat hned několika nápaditými způsoby. Máte v plánu si udělat tučné maso? Zkuste ho odlehčit čerstvou zeleninou! Třeba taková kořenová zelenina se nemusí použít jen jako základ na svíčkovou, ale můžete ji chroupat i za syrova. Zkuste nakrouhat mrkev v kombinaci s řepou stejně jako v tomto receptu, dotáhněte pestrobarevnou kořenovku čerstvou mátou, sezamem, špetkou aromatického kmínu a pár kapkami olivového oleje a super příloha je na světě.

Salát z řepy a mrkve

Hranolky ke grilovanému masu jsou všemi oblíbená klasika. Co takhle jednou udělat hranolky trochu zdravější, nesmažené, a vyzkoušet pro jejich přípravu pastinák? Znáte tuto bílou zeleninu? Na první pohled je „pastyňák“ hodně podobný petrželi, jen je o dost větší a po zakousnutí zjistíte, že chutná více sladce. Inspirujte se tímto receptem – přidejte k nakrájenému pastináku svou oblíbenou bylinku, zakápněte hranolky olejem a promíchejte je s trochou sušeného koriandru. Vykouzlíte zobání, které ze stolu zmizí ještě dříve, než stihnete udělat maso.

Pastinakové hranolky

Klasy zářivě žluté kukuřice nesmí chybět na žádném grilování. Děti ji milují! Zkuste křupavou kukuřici grilovat s bylinkovým máslem. Slaďoučká zelenina dostane najednou úplně jiný rozměr! Fantazii a chutím v tomto receptu se meze nekladou. Za nás je kukuřice skvělá třeba v kombinaci s libečkem a petrželkou, kamarádí se také s chilli a česnekem.

Grilované kukuřičné klasy

Zkoušeli jste už doma dělat kvašenou zeleninu? Zelí jsme šlapali s babičkou určitě všichni a stejně tak jsme pomáhali nakládat okurky. Kvašená zelenina je v podstatě obdobou těchto pochoutek. Dokonce zabere méně času a grilovaná masa parádně odlehčí. Chutná lehce štiplavě, nakysle, je plná tělu prospěšných bakterií a také představuje přirozený zdroj vitamínu C. Její konzumace posiluje naši imunitu. V kombinaci zeleniny a koření můžete experimentovat, řiďte se čistě svými chutěmi. Pro inspiraci přikládáme několik nápadů a receptů. Rozhodně nešlápnete vedle, pokud zkombinujete květák s kurkumou a římským kmínem, zelí a ředkvičky s novým kořením a fenyklem či cuketky se zeleným pepřem a hořčičným semínkem. Příloha, která je chuťově skvělá, vizuálně atraktivní, a navíc zdraví prospěšná! To nás baví.

Kvašená zelenina