Sirupy připravujeme především z bylin, díky kterým má sladká tekutina léčivé účinky. Možná vás překvapí, že i dýně je vlastně léčivou bylinou, jež umí podpořit náš imunitní systém a zároveň ulevit ledvinám. Chuť dýní můžeme využít jak ve slaných, tak sladkých pokrmech. Podzimní sladký dýňový koláč je toho důkazem. Nebojte se tedy zpracovat dýni do sladkého sirupu, který vás bude provázet celý podzim i zimu. Použijete ho při přípravě lahodné kávy nebo domácího kakaa, polijete jím nedělní palačinky či vafle. Máslová, jemně oříšková chuť dýní vás určitě nezklame!
voda | 150 ml |
javorový sirup | 150 ml |
dýňové pyré | 3 polévkové lžíce |
čerstvý zázvor | kousek |
skořice celá | 2 svitky |
hřebíček celý | 2 lžičky |
muškátový ořech (strouhaný) | ½ |
Začneme přípravou dýňového pyré. Rozpůlíme malou dýni, zbavíme ji semínek a nakrájíme na kousky. Poté ji povaříme doměkka a rozmixujeme. Pyré přesuneme do kastrůlku a přidáme vodu s javorovým sirupem.
Do směsi nastrouháme kousek zázvoru (klidně i neloupaného), množství záleží na naší chuti. Přidáme zbylé ingredience a přivedeme k varu. Jakmile směs začne vřít, stáhneme trochu plamen a na mírném stupni vaříme asi 10 minut.
Směs necháme zchladnout. Poté ji přecedíme přes jemné sítko. Hotový dýňový sirup uchováváme v lednici.